Νομική Δ.Π.Θ. κατά της κατάργησης των λατινικών

Με ψήφισμά της η σύγκλητος της Νομικής σχολής του Δ.Π.Θ. αντιδρά στην εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων περί κατάργησης του μαθήματος των λατινικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το κείμενο: “Η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το μάθημα της λατινικής γλώσσας ως εξεταστέο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, στο πεδίο των ανθρωπιστικών και νομικών σπουδών.

Για τους νομικούς των ευρωπαϊκών εννόμων τάξεων η λατινική γλώσσα δεν είναι «νεκρή» γλώσσα, αλλά η κοινή γλώσσα της σύγχρονης νομικής ορολογίας, δια της οποίας αποδίδονται θεσμοί και μηχανισμοί του δικαίου που διαπλάσθηκαν στο πλαίσιο του ρωμαϊκού δικαίου και εξελίσσονται μέχρι σήμερα, η γνώση της δε συμβάλλει στην κατανόηση των εννοιών του ισχύοντος δικαίου.

Η κατάργηση του μαθήματος των λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος εισαγωγής στις Νομικές Σχολές αποτελεί μέτρο απομονωτισμού των φοιτητών και κατ’ επέκταση των Ελλήνων νομικών από την επαφή με την ευρωπαϊκή νομική γραμματεία, στην οποία η χρήση των λατινικών νομικών όρων είναι ευρύτατη. Ως εκ τούτου, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να διατηρήσει το μάθημα της λατινικής γλώσσας ως εξεταζόμενο μάθημα στον κύκλο των ανθρωπιστικών σπουδών, αποτρέποντας την αποκοπή των Ελλήνων νομικών από τις ιστορικές ρίζες της ευρωπαϊκής νομικής επιστήμης και τη γνώση της εξελικτικής διαμόρφωσης των εννοιών της”.

Πηγή: www.xronos.gr

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.