Δεύτερη ευκαιρία για όλους τους “έντιμους πτωχεύσαντες” από τον νέο ΠτΚ

Από 18.10.2016 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον τίτλο: «Τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14 :00 μ.μ.

Όπως προκύπτει από τα άρθρα 167-169 του νέου Κώδικα, το δικαστήριο καλείται να συνεκτιμά τα αίτια και τις συνθήκες της πτώχευσης, ιδίως εάν αυτή οφείλεται σε δόλιες ενέργειες ή όχι, για να κηρύσσει τον πτωχεύσαντα “συγγνωστό”. Αν ο οφειλέτης κηρυχθεί συγγνωστός, δεν προσωποκρατείται από τους πιστωτές της πτώχευσης, εκτός αν ειδικοί νόμοι ορίζουν διαφορετικά, παύουν δε οι στερήσεις από δικαιώματα που ήταν συνέπειες της πτώχευσης. Η διάταξη της απόφασης περί κηρύξεως του οφειλέτη συγγνωστού σημειώνεται στο Μητρώο Πτωχεύσεων, καθώς και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ταυτόχρονα, με αίτηση του συγγνωστού οφειλέτη προβλέπεται η δυνατότητα, να απαλλαγεί αυτός πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Οι κρίσιμες διατάξεις φιλοδοξούν να δώσουν λύσεις σε πάρα πολλές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση τα τελευταία χρόνια.

Δείτε το νομοσχέδιο, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.