Αθλητές με υπερανδογονισμό: η περίπτωση της Κάστερ Σεμένια

Η Κάστερ Σεμένια γεννήθηκε το 1991 στη Νότια Αφρική και είναι αθλήτρια στίβου. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο το 2009, το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι επιδόσεις της αθλήτριας αυτής, σε συνδυασμό με την αρρενωπή της φυσιογνωμία, προκάλεσαν αμφιβολίες για το βιολογικό της φύλο, με αποτέλεσμα να επέμβει η IAAF, που την υπέβαλε σε ειδικά ανιχνευτικά τεστ για να το διασταυρώσει. 

Διαπιστώθηκε, ότι η Σεμένια εμφανίζει “υπερανδρογονισμό”, δηλ. αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, και ένα είδος ερμαφροδιτισμού (εσωτερικούς όρχεις). Η Ομοσπονδία δεν αμφισβήτησε το νομικό φύλο της αθλήτριας, ώστε να της επιβάλει να διαγωνίζεται στο εξής ως άνδρας. Πλην, όμως, υποστήριξε, ότι αν μία αθλήτρια εμφανίζει ερμαφροδιτισμό και υπερανδρογονισμό, αυτό σημαίνει ότι εμφανίζει τις ίδιες αυξήσεις στο μέγεθος και τη δύναμη των οστών και των μυών και τα ίδια υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης με έναν αρσενικό αθλητή κατά την διάρκεια της εφηβείας του. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δίνει στους άνδρες το πλεονέκτημα έναντι των γυναικών όσον αφορά στην απόδοση. Κατά συνέπεια, προκειμένου να διατηρηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην κατηγορία των γυναικών, είναι απαραίτητο να απαιτηθεί από τις αθλήτριες αυτές να μειώσουν την τεστοστερόνη τους σε επίπεδα γυναικών πριν διαγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο (βλ. και εδώ).

Βάσει των διαπιστώσεων αυτών, η IAAF εξέδωσε νέους Κανονισμούς για την κατάταξη των αθλητών DSD (δηλ. με αποκλίσεις στη σεξουαλική ανάπτυξη) στους αγώνες ανδρών ή γυναικών. Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, αθλήτριες με αυξημένη τεστοστερόνη [πάνω από (5) nmol/L] οφείλουν να υποβληθούν σε ειδική αγωγή για να τη μειώσουν και να διατηρούν τα ανδρογόνα τους στα επιτρεπτά όρια συνεχώς στο εξής, προκειμένου να συμμετέχουν σε γυναικείους αγώνες. 

Παρότι η Σεμένια δεν αποτελεί τη μόνη αθλήτρια που δίχασε με το βιολογικό της φύλο, θεωρεί ότι στοχοποιείται από τους νέους Κανονισμούς της IAAF, με τους οποίους καταπατώνται θεμελιώδη δικαιώματά της, και έχει ήδη προσφύγει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης ζητώντας την ακύρωσή τους. 

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.