Πρόσβαση στο inbox υπαλλήλου: παράνομη υπό όρους

Απόφαση ΕΔΔΑ της 5-9-2017 (αρ. αιτ. 61496/08): με ποιους όρους επιτρέπεται στον εργοδότη να ελέγχει τους λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των υπαλλήλων του;

Η υπόθεση αφορά την απόλυση Ρουμάνου από εταιρία, όταν η διοίκηση ήλεγξε το inbox του επαγγελματικού του email και διαπίστωσε ανταλλαγή μηνυμάτων με τον αδελφό και την αρραβωνιαστικιά του, που αφορούσαν τη σεξουαλική του υγεία. Η εταιρία υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς, όρο που ο υπάλληλός της είχε παραβιάσει. Τα ρουμανικά δικαστήρια τη δικαίωσαν και ο εργαζόμενος προσέφυγε στο ΕΔΔΑ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Δικαστήριο, είναι νόμιμος ο όρος σε σύμβαση εργασίας, που απαγορεύει στους υπαλλήλους τη χρήση εταιρικών λογαριασμών επικοινωνίας για προσωπικούς λόγους. Είναι δε ανεκτή η πρόσβαση σε αυτούς από τον εργοδότη, προκειμένου να ελέγχει την τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων. Πλην όμως η πρόσβαση σε email εργαζομένου και πολύ περισσότερο η ανάγνωση των μηνυμάτων του αντίκειται στο άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει ενημερωθεί προηγουμένως για την εν λόγω πρακτική της επιχείρησης και δεν έχει συναινέσει ρητά.

Συνεπώς, το Δικαστήριο θέτει δύο προυποθέσεις για την πρόσβαση του εργοδότη στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του προσωπικού του: αφενός να εμπεριέχεται σε επαγγελματικό λογαριασμό και όχι σε προσωπικό, αφετέρου να έχει καταστεί γνωστό στον εργαζόμενο ότι η αλληλογραφία του θα επιτηρείται και αυτός να έχει συναινέσει.

Η απόφαση εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.