DNA Tests για τη χαρτογράφηση της εθνότητας & καταγωγής: εκπλήξεις με νομικό ενδιαφέρον

Τα DNA-Tests για τον έλεγχο της γενεαλογικής και εθνοτικής καταγωγής γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Λόγω της ελάχιστης ταλαιπωρίας που επιφυλάσσουν στον εξεταζόμενο και του χαμηλού σχετικά κόστους τους, σήμερα πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπαίνουν στην διαδικασία να διασταυρώσουν τις γενεαλογικές τους ρίζες…από απλή περιέργεια. Συνήθως τα αποτελέσματα εκπλήσσουν τους εξεταζόμενους ευχάριστα, ιδίως όταν διαπιστώνουν ότι μακρινοί πρόγονοί τους προέρχονται από άλλες εθνότητες ή και φυλές. Υποστηρίζεται, ότι με τέτοια εξέταση μπορεί κανείς να εντοπίσει και άγνωστους συγγενείς του εν ζωή. Για κάποιους, πάντως, το εν λόγω test επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις…όπως ότι δεν είναι βιολογικά τέκνα του θεωρούμενου ως τότε ως πατέρα τους… Κι ακόμα χειρότερα, ότι είναι βιολογικά τέκνα του γιατρού γονιμότητας της μητέρας τους…

Η πιο σκανδαλώδης υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφορά τον γιατρό Donald Cline, ο οποίος, ως στέλεχος κέντρου γονιμότητας στην Indiana των ΗΠΑ τη δεκαετία του 80, χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιήσει σειρά ασθενών του, αντί για το σπέρμα του συντρόφου τους ή ανώνυμου δότη κατά τα συμφωνηθέντα μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι πατέρας τουλάχιστον 48 παιδιών… Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε, όταν μέσω των παραπάνω DNA-Tests ρουτίνας, δύο γυναίκες διαπίστωσαν ότι είναι ετεροθαλείς αδελφές και στη συνέχεια ότι έχουν άλλα 8 ετεροθαλή αδέλφια. Οι μητέρες όλων είχαν συλλάβει στην κλινική του Cline.

Εξετάζοντας την παραπάνω περίπτωση υπό το πρίσμα του ελληνικού δικαίου, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα τι είδους ευθύνη θεμελιώνεται και ποιες αξιώσεις μπορούν να εγερθούν κατά του ιατρού και από ποιους.  H στοιχειοθέτηση συμβατικής και αδικοπρακτική ευθύνης έναντι της εξαπατηθείσας μητέρας φαίνεται εύλογη. Επίσης, τα θιγόμενα τέκνα θα μπορούσαν να θεμελιώσουν αξιώσεις αποζημίωσης επί τη βάσει της προσβολής της προσωπικότητάς τους. [Θυμηθείτε και το άρθρο που σας προωθήσαμε στο παρελθόν, με θέμα “Reproductive Negligence”]. Πληρούται όμως και η αντικειμενική υπόσταση κάποιου ποινικού αδικήματος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις; 

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *