Παράνομο το “φακέλωμα” πολιτών με λευκό ποινικό μητρώο από την Αστυνομία

Απόφαση ΕΔΔΑ στην υπόθεση Catt v. the United Kingdom (αρ. 43514/15). Ο 90χρονος κ. Catt συμμετέχει τα τελευταία 60 χρόνια σε διαμαρτυρίες της ομάδας “Smash EDO”, κατά της εταιρίας με την επωνυμία EDO MBM Technology Ltd, που παράγει και πουλά οπλισμό, εδρεύει δε στην πόλη του Brighton.

Ο Catt ζήτησε τον Μάρτιο του 2010 να ενημερωθεί για τυχόν καταχωρίσεις που τον αφορούν στα αρχεία της βρετανικής αστυνομίας. Διαπίστωσε, ότι πράγματι στα αρχεία “Περί Εξτρεμιστών” διατηρούνταν πληροφορίες για τη συμμετοχή του σε 36 διαδηλώσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις, εν μέρει άσχετες με την ως άνω εταιρία. Οι πληροφορίες αυτές είχαν αντληθεί από διηγηματικές αναφορές τρίτων στα πλαίσια καταθέσεων ενώπιον των Αρχών. Ο Catt ζήτησε τη διαγραφή των δεδομένων του.

Το παραπάνω αίτημα απορρίφθηκε από την αστυνομία για λόγους δημοσίας τάξης και εξυπηρέτησης της αντεγκληματικής πολιτικής. Για τους ίδιους λόγους τα βρετανικά δικαστήρια απέρριψαν τα ένδικα βοηθήματα που
ο Catt άσκησε σχετικά. Τελικά αυτός προσέφυγε στο ΕΔΔΑ ισχυριζόμενος, ότι η περιγραφόμενη επεξεργασία των δεδομένων του δεν ανταποκρίνεται στην επικαλούμενη νομική βάση, δεν πληροί την αρχή της αναλογικότητας, ούτε τις προυποθέσεις ασφαλείας που θέτει ο νόμος.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη καταρχήν τη συλλογή προσωπικών δεδομένων πολιτών από την αστυνομία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Διαπίστωσε όμως ότι, εν προκειμένω, η αστυνομία διατηρούσε επ’ αόριστον ένα αρχείο με δεδομένα πολίτη χωρίς ποινικές καταδίκες, δηλ. για λόγους προληπτικούς, χωρίς να θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα και προυποθέσεις για τη μελλοντική διαγραφή τους. Υπό τις συνθήκες αυτές, παραβιάζεται το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.

Δείτε πιο αναλυτικά, εδώ.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.