Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η ιστορία μιας κωφής δικηγόρου

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992 να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Υπενθυμίζεται, ότι στην Διακήρυξη του για τα δικαιώματα των αναπήρων του 1975, ο ΟΗΕ διατύπωσε τον εξής ορισμό για την έννοια της αναπηρίας: «Ανάπηρος είναι κάθε πρόσωπο, το οποίο είναι ανίκανο να αναλάβει μόνος τους όλες ή μέρος των ατομικών και κοινωνικών, φυσιολογικών αναγκών, λόγω μιας εκ γενετής ή όχι βλάβης των φυσικών ή διανοητικών ικανοτήτων του». Εδώ εμπίπτουν επομένως: α) Οι τυφλοί και όσοι έχουν σοβαρές διαταραχές στην όραση. β) Οι κωφοί και οι βαρήκοοι.  γ) Άτομα με σοβαρές κινητικές διαταραχές. δ) Άτομα με νοητική καθυστέρηση. ε) Άτομα με ειδικές μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. στ) Άτομα που πάσχουν από ψυχικές νόσους και συναισθηματικές αναστολές. ζ) Τα επιληπτικά άτομα. η) Άτομα που πάσχουν από την ασθένεια του Χάνσεν. θ) Άτομα με διαταραχές της προσωπικότητας, κ.α.

Η παραπάνω επέτειος μας δίνει την αφορμή να μνημονεύσουμε τους πολλούς αφανείς ήρωες του χώρου μας, εκείνους δηλ. που, παρότι ταλαιπωρούνται από αναπηρίες, τολμούν να σπουδάσουν νομική και να ασκήσουν νομικά επαγγέλματα, και μάλιστα συχνά σε χώρες, όπως η δική μας, που δεν δείχνουν πρόνοια για τα άτομα που μειονεκτούν.  Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για άτομα με σοβαρές σωματικές, διανοητικές ή ψυχικές ανεπάρκειες, ανικανότητες ή μειονεξίες να δραστηριοποιούνται σε έναν τόσο στρεσογόνο και απαιτητικό κλάδο, όπως ο δικός μας;

Ένα αισιόδοξο μήνυμα μας στέλνει η Mareike Drygala, μια νεαρή δικηγόρος που ζει στη Γερμανία και αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής. Η Mareike διαγνώστηκε με σοβαρά μειωμένη ακοή λίγο πριν ξεκινήσει το σχολείο και στα 17 της θεωρούταν κωφή. Φέρει κοχλιακό εμφύτευμα που αποκαθιστά την ακοή της σε ποσοστό 75-85%. Αποφάσισε παρόλα αυτά να σπουδάσει τη νομική επιστήμη, που την ενδιέφερε, και σήμερα έχει ήδη περάσει το δεύτερο επίπεδο εξετάσεων, που στη Γερμανία αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος (Zweites juristisches Staatsexamen).  Πλέον επιθυμεί να εμβαθύνει στις σπουδές νοηματικής γλώσσας, ώστε στο μέλλον να αναλαμβάνει ως επαγγελματίας υποθέσεις ατόμων με αναπηρίες. Παραδέχεται, ότι για εκείνην οι νομικές σπουδές υπήρξαν από κάθε άποψη “λίγο πιο δύσκολες”, εφόσον δεν υπήρχε πάντα μέριμνα για την ειδική μεταχείριση ατόμων με αναπηρίες. Περιγράφει περιστατικά από την πρακτική της άσκηση, όταν π.χ. κλήθηκε να εξετάσει μάρτυρα με βαριά αυστριακή προφορά, τον οποίο δεδομένων των ειδικών αναγκών της μετά βίας καταλάβαινε. Η Mareike αισιοδοξεί ότι στο μέλλον οι (νομικές) σπουδές θα γίνουν πιο προσιτές για άτομα με μειονεξίες. Και μας θυμίζει ότι η ίδια δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, εφόσον στη Γερμανία 265.000 φοιτητές εμπίπτουν στην κατηγορία ΑΜΕΑ, ένα ποσοστό δηλ. περίπου 11%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το 2016. 

Όσοι μιλούν γερμανικά, μπορούν να διαβάσουν περισσότερα, εδώ.  

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.