Ποια είναι η πρώτη Ελληνίδα νομικός που θα διδάξει στην Ακαδημία της Χάγης;

Η Αναστασία Γραμματικάκη – Αλεξίου, ομότιμη καθηγήτρια νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), δέχθηκε πρόσκληση να διδάξει στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.  Η κα Γραμματικάκη -Αλεξίου έγινε με αυτόν τον τρόπο η πρώτη Ελληνίδα νομικός που διδάσκει στα θερινά μαθήματα Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης ιδρύθηκε το 1923 ως εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διεθνούς δικαίου. Έκτοτε λειτουργεί στο Peace Palace στη Χάγη, ακριβώς δίπλα από το Διεθνές Δικαστήριο και το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο. Είναι κυρίως γνωστή για τα ετήσια θερινά (και πλέον και χειμερινά) μαθήματα Δημοσίου Διεθνούς και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, τα οποία παρακολουθούν περίπου 650 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες του κόσμου εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Στους αποφοίτους των μαθημάτων συγκαταλέγονται γνωστοί νομικοί και δικηγόροι, δικαστές, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και πολιτικοί. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επιστρέφουν αρκετά χρόνια αργότερα πλέον ως διδάσκοντες, όπως η Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, η οποία είχε παρακολουθήσει για πρώτη φορά τα θερινά μαθήματα το 1969.

Τα μαθήματα για το 2019, με θέμα το συμφέρον του παιδιού στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 16 Αυγούστου. Στον β’ κύκλο των θερινών μαθημάτων που είναι σε εξέλιξη και όπου διδάσκει η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, οι συμμετέχοντες είναι 305. Καθώς η Ακαδημία δεν έχει μόνιμο διδακτικό προσωπικό, οι καθηγητές της προέρχονται από διαφορετικούς χώρους ακριβώς για να ενθαρρύνεται η ευρύτητα πνεύματος και για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολυφωνία απόψεων και έκφρασης ιδεών.

Η κ. Γραμματικάκη-Αλεξίου ζει στη Θεσσαλονίκη κι είναι σήμερα ομότιμη καθηγήτρια στον Τομέα Διεθνών Σπουδών του τμήματος Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επανειλημμένα ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε αμερικανικές νομικές σχολές (Temple, Loyola, Tulane, W. Boyd College of Law of the University of Nevada, European Center of Excellence στο Pittsburg κ.α.), στο διαπανεπιστημιακό European Master’s Program για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στη Βενετία, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και επί τριάντα χρόνια στα θερινά μαθήματα της Νομικής Σχολής των Πανεπιστημίων Tulane και Loyola των ΗΠΑ, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή αστικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ελληνική προεδρία 2003), επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Αστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2006-2008), μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την εκπόνηση νομοσχεδίου για την πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), υπεύθυνη του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα, εδώ

 

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.