Ποια είναι η Leah Tsemel?

“Στην ταινία «Συνήγορος» των Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελαΐς, πορτρέτο μιας θαρραλέας Ισραηλινής δικηγόρου, που εδώ και 50 περίπου χρόνια υπερασπίζεται με πάθος Παλαιστινίους πολιτικούς κρατούμενους, απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος καλύτερου ντοκιμαντέρ του φετινού 21ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η ταινία παρουσιάζει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και στοιχεία τον επίπονο, τολμηρό αγώνα της Ισραηλινής Λέα Τσεμέλ που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα παλαιστίνιων αγωνιστών. Η ταινία κέρδισε ένα ακόμη βραβείο, το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας που απονέμει επιτροπή των κριτικών της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου. ”  (Πηγή: philenews.com)

Σύνοψη:

Η Leah Tsemel υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους: από τις φεμινίστριες μέχρι τους φονταμενταλιστές, από μη βίαιους διαδηλωτές σε ένοπλους μαχητές. Ως δικηγόρος Εβραίων-Ισραηλινών, που εκπροσώπησε πολιτικούς κρατούμενους για σχεδόν 50 χρόνια, η Τσεμέλ, στην άοκνη αναζήτηση της δικαιοσύνης, ωθεί την πρακτική ενός υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα όριά της. 

 
Διαβάστε μια συνέντευξη των δημιουργών για το έργο αυτό, εδώ.
 
Μια εισήγηση της ηρωίδας του ντοκιμαντέρ στο Παν/μιο του Μόντρεαλ Καναδά.
 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.