Ποιος διάβασε τους όρους χρήσης του “FaceApp” (και παρόλα αυτά το εγκατέστησε);

Σύμφωνα με άρθρο του Forbes το FaceApp, δηλ. η εφαρμογή για έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να μεταμορφώνει τις φωτογραφίες μας και ιδίως να εμφανίζει το πρόσωπό μας γερασμένο ή σε διάφορα στάδια νεότητας,  έχει κερδίσει τους χρήστες. Μετράει ήδη τουλάχιστον 100.000.000 downloads από το Google Play, ενώ αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο iOS App Store. Η Ρωσική εταιρία Wireless Labs που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή, φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει σε ελάχιστο χρόνο από την κυκλοφορία της τελευταίας τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων. Με αυτά καταρχήν εκπαιδεύει και βελτιώνει τον αλγόριθμο που είναι υπεύθυνος για τις μεταμορφώσεις των χαρακτηριστικών μας στις φωτογραφίες, ενώ επιδίδεται και σε στατιστικές μετρήσεις (βλ. όρο υπ’ αριθμ. 2 της Privacy Policy).  Πώς αλλιώς θα διαχειριστεί τα δεδομένα αυτά η εν λόγω εταιρία; Όπως της αρέσει…(!)

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τους όρους χρήσης της εφαρμογής, τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.  Επιγραμματικά, στα κείμενα αυτά δηλώνεται, ότι οι χρήστες παραχωρούν στην εταιρία “διαρκή, αμετάκλητη. . . [και] διεθνούς εμβέλειας” άδεια χρήσης των φωτογραφιών, του ονόματος, του password κλπ. αυτών, με οποιοδήποτε τρόπο η εταιρία κρίνει απαραίτητο και κατάλληλο για την εξυπηρέτηση των σκοπών της (βλ. όρο υπ’ αριθμ. 5). Εάν ένας χρήστης διαγράψει περιεχόμενο από την εφαρμογή, η εταιρία μπορεί παρόλα αυτά να το αποθηκεύσει “χωρίς χρονικό περιορισμό” και να το χρησιμοποιήσει “προς εκπλήρωση των νομικών της υποχρεώσεων”. Το FaceApp λέει επίσης, ότι τα δεδομένα των χρηστών θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς και ότι θα διαβιβαστούν σε τρίτα μέρη (κυρίως διαφημιστές, service providers και άλλες εταιρίες του ομίλου), καθώς και σε άλλες δικαιοδοσίες πέραν της Ενωσιακής (βλ. όρους υπ’ αριθμ. 3 και 4 της Privacy Policy), όπου βεβαίως επικρατούν άλλα επίπεδα προστασίας και ασφάλειας σε σχέση με την ιδιωτικότητα.  Σε περίπτωση εκποίησης της εταιρίας εν όλω ή εν μέρει για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. πτώχευση, συγχώνευση κλπ.), τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών θα είναι μεταξύ των στοιχείων που θα μεταβιβαστούν με ή χωρίς αντάλλαγμα (βλ. όρο υπ’ αριθμ. 3 της Privacy Policy).   

Υποστηρίζεται ότι η εφαρμογή θα τροφοδοτήσει τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου (facial recognition), οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν την άμεση ταυτοποίηση των ατόμων από απόσταση και εν αγνοία τους. Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα του σεναρίου αυτού, ειδικοί συνιστούν την άμεση παύση της χρήσης της και διαγραφή της. 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *