Άγαλμα της Θέμιδος απομακρύνεται από δικαστήριο για θρησκευτικούς λόγους

Η Θέμις, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ανήκε στους Τιτάνες, τα τέκνα της Γαίας και του Ουρανού. Αποτελούσε την ανθρωπόμορφη προσωποποίηση της φυσικής και της ηθικής τάξης, καθώς και της εθιμοτυπίας. Η λέξη θέμις παράγεται από το ρήμα τίθημι και δηλώνει αυτό που έχει τεθεί, το ισχύον. []

Η μορφή της θεότητας αυτής χρησιμοποιείται παγκοσμίως σήμερα για να συμβολίσει τη Δικαιοσύνη και έχει γίνει έμβλημα των λειτουργών της. Συνήθως απεικονίζεται να κρατά ζυγαριά και σπαθί και τα μάτια της είναι δεμένα. Τα στοιχεία αυτά αποδίδουν αντίστοιχα την δίκαιη κρίση, την τιμωρία του αδίκου και την αμεροληψία που (πρέπει να) χαρακτηρίζουν την απονομή της δικαιοσύνης.

Στον ξένο τύπο διαβάζουμε αδιανότητο περιστατικό που έλαβε χώρα στο Μπαγκλαντές και σχετίζεται με το παραπάνω σύμβολο της Δικαιοσύνης. Άγαλμα της Θέμιδος που κοσμούσε τον προαύλιο χώρο ανώτατου δικαστηρίου, απομακρύνθηκε εν μία νυκτί μετά από έντονες διαμαρτυρίες θρησκόληπτων Ισλαμιστών. Αυτοί διατείνονταν, ότι η δημόσια έκθεση γλυπτών και άλλων έργων τέχνης που απεικονίζουν ανθρώπινες (και δη γυναικείες) μορφές, προσκρούει στους νόμους του Ισλάμ. Σκοπός της θρησκευτικής οργάνωσης Hefazat, που κίνησε τα νήματα για την απομάκρυνση του αγάλματος, είναι να καταστρέψει κάθε παρόμοιο έκθεμα στη χώρα, εφόσον αυτό έχει τοποθετηθεί εκτός θρησκευτικών ναών.

Τελικώς, λόγω της κατακραυγής που δέχθηκε η παραπάνω ενέργεια, το άγαλμα επεστράφη στο δικαστήριο μία ημέρα αργότερα…

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *