Μια Ελληνίδα στην Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων

Η υποεπιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας είναι ένα νέο είδος συμβαλλόμενου σώματος στο σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Έχει προληπτική εντολή επικεντρωμένη σε μια καινοτόμο, συνεχή και προορατική προσέγγιση για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης. Η υποεπιτροπή αυτή άρχισε τις εργασίες της τον Φεβρουάριο του 2007.

Στις 25 Οκτωβρίου, δεκαεπτά υποψήφιοι εκλέχθηκαν για να υπηρετήσουν στο παραπάνω σώμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εκλεγμένοι από τα συμβαλλόμενα κράτη στο προαιρετικό πρωτόκολλο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων (OPCAT), οι εκλεγέντες, πέντε άνδρες και οκτώ γυναίκες, προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες και αντλούνται από ποικίλο υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου, της ιατρικής ή της ψυχιατρικής. Ανάμεσά του και μια Ελληνίδα, η Καθηγήτρια Σοφία Βιδάλη.

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας εκλέγεται στο συγκεκριμένο όργανο.

Η κα. Σοφία Βιδάλη είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με πολυετή εμπειρία στα ζητήματα εφαρμογής πολιτικών και μέτρων ελέγχου του εγκλήματος (σωφρονιστική πολιτική και διοίκηση, αστυνομία και αστυνόμευση).

Θερμά συγχαρητήρια! 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.