Απαγορεύονται οι έγχρωμες στολές σε κρεοπωλεία και ντελικατέσσεν

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές Ιουνίου 2015, ότι οι έγχρωμες στολές προσωπικού κρεοπωλείων και ντελικατέσσεν παραβιάζουν τις διατάξεις του Κανονισμού της Ε.Ε. για την Υγιεινή των Τροφίμων με αριθμό 852/2004, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Το νομοθέτημα προβλέπει συγκεκριμένα ότι, όποιος έρχεται σε επαφή με κρέατα και αλλαντικά σε καταστήματα λιανικής, οφείλει να φέρει κατάλληλη και καθαρή ενδυμασία.

Σε αλυσίδα καταστημάτων στο Βερολίνο οι υπάλληλοι των ψυγείων φοράνε στολή, που απαρτίζεται από κόκκινα πουκάμισα και μαύρες ποδιές. Μετά από έλεγχο, η αρμόδια υπηρεσία απηύθυνε σύσταση στον ιδιοκτήτη, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι το χρώμα στις στολές είναι αντιπροσωπευτικό της επιχείρησής του και ότι για λόγους μάρκετινγκ δεν προτίθετο να το αλλάξει. Άλλωστε, οι ελεγκτές δεν είχαν εντοπίσει κάποια παράβαση των όρων υγιεινής στους χώρους των καταστημάτων του (ακαθαρσίες, χαλασμένα τρόφιμα κλπ.) ή στις ενδυμασίες του προσωπικού του (π.χ. λεκέδες).  Αντιθέτως, το προσωπικό του άλλαζε στολή καθημερινά με άλλη, καθαρή. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια.

Το επιληφθέν δικαστήριο έκρινε ότι, πράγματι, η ένδικη ενδυμασία δεν συμφωνεί με τις Κοινοτικές επιταγές. Με γνώμονα το υψηλό επίπεδο προστασίας καταναλωτή, η υποχρέωση για “κατάλληλη και καθαρή ενδυμασία” σημαίνει ότι αυτή θα πρέπει να αλλάζεται αμέσως μόλις λερωθεί. Λεκέδες από αίμα, λίπος κλπ. δεν εντοπίζονται, όμως, άμεσα σε έγχρωμα υφάσματα. Επομένως, οι στολές του προσωπικού κρεοπωλείων και ντελικατέσσεν πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμες, ιδανικά δε λευκές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός 852/2004, όπως κάθε Κανονισμός της Ε.Ε., εφαρμόζεται στα κράτη μέλη άμεσα από την έκδοσή του, χωρίς δηλ. την ανάγκη τροποποίησης του εθνικού δικαίου με πράξεις μεταφοράς, όπως αντίθετα συμβαίνει με τις Οδηγίες. Επομένως, τα παραπάνω πορίσματα σε σχέση με το νόημα των διατάξεων του εν λόγω νομοθετήματος είναι κρίσιμα και για τη χώρα μας.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.