Δίκαιο σημάτων: Κάποιος σ’ αυτό τον κόσμο μπορεί να «τρολάρει» ελεύθερα

Αναρωτιόμασταν για καιρό τι σημαίνει «τρολ» (troll). Τον όρο πρώτη φορά συναντήσαμε στο twitter και τον αντιληφθήκαμε ως μια συμπεριφορά που αποδοκιμάζεται στα social media. Μια ακριβέστερη ερμηνεία αναζητήσαμε μόνον, όταν διαβάσαμε ότι η λέξη αυτή πρόσφατα καταχωρίστηκε ως σήμα από μια εταιρία στη Γερμανία, για την επισήμανση ποτών.

Ως «τρολ» περιγράφεται πράγματι η ενοχλητική συμπεριφορά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που εκδηλώνεται με άσχετα σχόλια, βωμολογίες και πειράγματα άλλων χρηστών, συνήθως χωρίς πρόθεση βλάβης. Ταυτόχρονα, Trolls ονομάζουν κάποιοι λαοί μυθικά πλάσματα του σκότους, τα οποία αναπαριστούν άλλοτε ως γίγαντες και άλλοτε ως νάνους, με γυναικεία ή με ανδρική μορφή.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική μυθολογία γνωρίζει τα Trolls, καθώς και ότι η λέξη έχει ενταχθεί προ πολλού στη γερμανική αργκό ως συνώνυμο του τραμπουκισμού και της αλητείας στο διαδίκτυο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Ευρεσιτεχνιών και Σημάτων (Bundespatentgericht) δεν αποδέχτηκε έλλειψη διακριτικής ικανότητας για το προτεινόμενο σήμα. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ειδικά στη Γερμανία η λέξη “Troll” χρησιμοποιούταν ήδη ευρέως, με περιεχόμενο άσχετο με τις πιο πάνω ερμηνευτικές εκδοχές (π.χ. ως επίθετο προσώπων). Συνακόλουθα, το αίτημα, να κατοχυρωθεί αυτή ως λεκτικό σήμα για την επισήμανση ποτών, έγινε δεκτό.

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.