Η ταινία “The Post” & η δικαστική απόφαση “New York Times v. United States”
Το έργο «The Post» είναι η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που αφορά την αποκάλυψη από αμερικανικές εφημερίδες στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα των λεγόμενων «Pentagon Papers», δηλ. υλικού έκτασης 7.000 περίπου σελίδων, με λεπτομερή αποτύπωση της πορείας του πολέμου στο Βιετνάμ και του ρόλου των ΗΠΑ σε αυτόν. Τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση Νίξον επιχειρούσε να συγκαλύψει, ιδίως μετά τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στην Αμερική η απώλεια περί των 59.000 αμερικανών στρατιωτών στο Βιετνάμ στα 6 έτη της διάρκειάς του. Μετά την δημοσιοποίηση των «Pentagon Papers» διατάχθηκε με κυβερνητικές πιέσεις η παύση της κυκλοφορίας των εν λόγω πληροφοριών στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (US Supreme Court) που εξέδωσε μια ιστορική απόφαση υπέρ της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών στην πληροφόρηση.
Η ταινία κέρδισε ήδη τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου άντρα ηθοποιού (Τομ Χανκς) και καλύτερης γυναίκας ηθοποιού (Μέριλ Στριπ) του Εθνικού Συμβουλίου Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Τα βραβεία αυτά θεωρούνται προπομπός των φετινών Οσκαρ. Είναι περιττό να πούμε ότι πέρα από το δυνατό καστ και σενάριο, η ταινία έχει αντικείμενο που ενδιαφέρει εμάς τους νομικούς. Την προτείνουμε λοιπόν, ως το δικαστικό θρίλερ του φετινού χειμώνα.
Σε σχέση με την ταινία αυτή εκφράζονται όμως και αρνητικές κριτικές από άτομα άσχετα με το χώρο της τέχνης. Της καταλογίζεται διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, κατά το ότι αποδίδει την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα “Pentagon Papers” στην Washington Post (εξού και ο τίτλος “The Post”), παρότι πρωτεργάτης του εγχειρήματος θεωρείται η εφημερίδα New York Times. Αυτή, με άκρα μυστικότητα, μέσω δημοσιογράφων, επιστημόνων και νομικών συμβούλων, επεξεργάστηκε τα απόρρητα έγγραφα, τεκμηρίωσε τη γνησιότητά τους και τα κυκλοφόρησε στα φύλλα της πρωτογενώς, πριν τα αναπαράγει η Washington Post. Η τελευταία εφημερίδα λοιπόν σήμερα φαίνεται να δρέπει ξένες δάφνες.
Την ιστορία της δικαστικής διαμάχης με τα “Pentagon Papers” μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Την απόφαση του US Supreme Court “New York Times v. United States” του 1971 θα βρείτε εδώ.