Μόνο δικηγόροι ως μέλη δικηγορικών εταιριών: Με “βούλα” ΔΕΕ

Νόμιμα απαγορεύεται η κατοχή μεριδίων σε μια δικηγορική εταιρεία από επενδυτές που δεν φέρουν τη δικηγορική ιδιότητα, σύμφωνα με την απόφαση C-295/23 του ΔΕΕ. Ένας τέτοιος περιορισμός στην ελευθερία εγκατάστασης και στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων δικαιολογείται από τον στόχο να διασφαλιστεί ότι οι δικηγόροι μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ανεξάρτητα και σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της επαγγελματικής δεοντολογίας τους.

Η γερμανική δικηγορική εταιρεία Halmer Rechtsanwaltsgesellschaft προσέφυγε ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου κατά απόφασης του Δικηγορικού Συλλόγου Μονάχου, που ανακαλούσε την εγγραφή της στον σύλλογο. Αιτία της ανάκλησης υπήρξε το γεγονός ότι αυστριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης απέκτησε μερίδια στη δικηγορική εταιρεία για καθαρά χρηματοοικονομικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία που ίσχυε εκείνη την εποχή, μόνο δικηγόροι και μέλη ορισμένων ελεύθερων επαγγελμάτων μπορούσαν να είναι μέλη μιας δικηγορικής εταιρείας.
 
Το επιληφθέν δικαστήριο της Βαυαρίας υπέβαλε ερωτήματα στο ΔΕΕ σχετικά με τη συμβατότητα αυτής της νομοθεσίας με το δίκαιο της ΕΕ. Το ΔΕΕ απαντά ότι το δίκαιο της ΕΕ, και συγκεκριμένα η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και η Οδηγία για τις Υπηρεσίες, η οποία εξειδικεύει την ελευθερία εγκατάστασης, δεν αντιτίθεται σε εθνική νομοθεσία που απαγορεύει τη μεταβίβαση μεριδίων μιας δικηγορικής εταιρείας σε καθαρά χρηματοοικονομικό επενδυτή. Ο περιορισμός αυτός στην ελευθερία εγκατάστασης και στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων δικαιολογείται από υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος. Είναι νόμιμο το τεκμήριο, ότι ένας δικηγόρος δεν θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του ανεξάρτητα και σε συμμόρφωση με τις επαγγελματικές και ηθικές του υποχρεώσεις, εάν ανήκει σε μια εταιρεία, ορισμένα μέλη της οποίας είναι πρόσωπα που ενεργούν αποκλειστικά ως καθαρά χρηματοοικονομικοί επενδυτές, χωρίς να ασκούν τη δικηγορία ή άλλο επάγγελμα που υπόκειται σε συγκρίσιμους κανόνες. Ένας τέτοιος περιορισμός δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
 
Στην περίπτωση της ελληνικής έννομης τάξης, ανάλογοι περιορισμοί τίθενται από το άρθρο 52 Δικηγορικού Κώδικα. 
 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *