ΗΠΑ: Νέος Νόμος για τη δερματοστιξία προκαλεί αντιδράσεις

Η τέχνη του τατουάζ είναι λαοφιλής και ανερχόμενη, τόσο στη χώρα μας, όσο – προφανώς – και παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, όμως, η δερματοστιξία είναι σοβαρά παρεξηγημένη, καθώς της καταλογίζεται η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών λόγων υλικών και εργαλείων κοινής χρήσης. Ενδεικτικά, στην πολιτεία της Ν. Υόρκης η δερματοστιξία απαγορεύτηκε κατά την έξαρση της ηπατίτιδας Β στα τέλη των 70’s και παρέμεινε παράνομη για τρεις δεκαετίες μέχρι το 1997. Στα πλαίσια αυτά, τα τελευταία χρόνια θεσπίζονται υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κατά την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών.

Σήμερα, η χρήση αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσης από τους tattoo artists θεωρείται αυτονόητη και είναι συνήθως δεδομένη. Κατά τα άλλα, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μεγάλες φιάλες μελανιού, μέρος του περιεχομένου των οποίων αδειάζουν σε κάψουλες μιας χρήσης για την εφαρμογή κάθε φορά στον εκάστοτε πελάτη. Ό,τι περισσεύει στις κάψουλες αυτές πετιέται μετά τη χρήση. Επομένως, η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών είτε μέσω της βελόνας, είτε μέσω του μελανιού, υποτίθεται ότι εκμηδενίζεται.

Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες δρομολογείται η έκδοση ενός Νόμου στην Αμερική, που επιβάλλει νέους, αυστηρότερους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στα tattoo studios. Συγκεκριμένα, απαιτείται πλέον η χρήση βελόνας και μελανιού μιας χρήσης, που θα διατίθενται σφραγισμένα στο εμπόριο και θα αποσφραγίζονται μπροστά στον καταναλωτή. Ο τελευταίος, μάλιστα, απαιτείται πλέον να υπογράφει βεβαίωση ότι τα παραπάνω συνέβησαν ενώπιόν του, αντίγραφο της οποίας θα παραμένει στο κατάστημα, όπου χτύπησε το τατουάζ του, για 7 χρόνια.

Οι Αμερικάνοι tattoo artists έχουν εκφράσει ήδη εγγράφως τη διαμαρτυρία τους για τις παραπάνω εξελίξεις, που πρόκειται να κάνουν τη δερματοστιξία ακριβότερη, χωρίς όμως να της προσθέτουν σε ασφάλεια. Αντιθέτως, εκφράζονται φόβοι ότι οι ατομικές κάψουλες μελανιού θα φέρουν κατώτερο σε ποιότητα υλικό, επιβαρύνοντας έτσι την υγεία του χρήστη.

Η είδηση, που λογικά θα πρέπει να θορυβεί και τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες του χώρου, βρίσκεται εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.