Πόσα μετρητά μπορώ να έχω μαζί μου όταν ταξιδεύω στο εσωτερικό της ΕΕ;

Το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1889/2005. Σύμφωνα με το νομοθέτημα, όσοι ταξιδεύουν από και προς την ΕΕ ή στο εσωτερικό της, δηλ. από κράτος-μέλος σε κράτος-μέλος, μπορούν να μεταφέρουν χωρίς έλεγχο σε μετρητά, ή/και με κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό/νομισματικό μέσο που μπορεί να μεταβιβαστεί ανώνυμα από ένα πρόσωπο σε άλλο (π.χ. επιταγή), μέχρι 10.000 ευρώ (ή το ίδιο ποσό σε άλλο νόμισμα). 

Όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ με μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στα χέρια τους θα πρέπει να το δηλώσουν στις τελωνειακές αρχές, ειδάλλως απειλούνται με κατάσχεση των χρημάτων και πρόστιμο. Στα πλαίσια αυτά, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να πραγματοποιούν ατομικούς ελέγχους, καθώς και ελέγχους στις αποσκευές και/ή στο όχημά μας. 

Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε διάφορες χώρες εντός της ΕΕ έχοντας μαζί σας πάνω από 10.000 ευρώ σε μετρητά/αξιόγραφα (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλα νομίσματα), θα πρέπει να ενημερωθείτε από τις τελωνειακές αρχές των χωρών εξόδου, εισόδου και διέλευσης για το αν θα πρέπει να τα δηλώσετε.

Το Ευρωπαϊκό Δελτίο Δήλωσης Μετρητών μπορείτε να βρείτε εδώ στα ελληνικά. 

Σημειώνεται, ότι ο χρυσός, τα πολύτιμα μέταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι δεν πρέπει να δηλώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον έλεγχο ρευστών διαθεσίμων. Συνεπώς, δεν εξετάζεται εάν η αξία τους υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.  Καλύπτονται, όμως, τα αντικείμενα αυτά από τελωνειακές νομοθετικές ρυθμίσεις, και είναι πιθανόν να εμπίπτουν σε ειδικούς εθνικούς κανόνες.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.