Πόσο ψηφιακή είναι η χώρα μας; Δείκτης ψηφιακής οικονομίας & κοινωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 25-2-2016 τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2016. Προκύπτει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο σε σχέση με πέρυσι, όταν δρομολογήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός προόδου δεν ικανοποιεί και σε κάθε περίπτωση παρατηρούνται δύο ταχύτητες μεταξύ των 28. Η χώρα μας, όπως δυστυχώς φανταζόμαστε, ανήκει στα κράτη μέλη που υστερούν.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές. Η Ελλάδα εμφανίζει άλλωστε χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (μόνο το 63% του πληθυσμού είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο) και εμπιστοσύνης (οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές). Η κατάσταση αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν περαιτέρω βασική πρόκληση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα είναι μεταξύ των τελευταίων στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι θετικό ότι το 37% των χρηστών του διαδικτύου έχουν ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω ίντερνετ.

Διαβάστε αναλυτικότερα στοιχεία εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.