Επίθεση με βιτριόλι – Απόπειρα ανθρωποκτονίας ή βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη;

Της Αικατερίνης Κατσανδρή,  Δικηγόρου-Εγκληματολόγου

Επίθεση με βιτριόλι, οξύ κλπ. συνήθως διαπράττουν τα «θύματα της αγάπης». Το ερωτικό πάθος ωθεί τον υποψήφιο δράστη, να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο και μέσο την πλήρη κατάκτηση του αγαπημένου του προσώπου.

Απατημένες σύζυγοι συνήθιζαν με τον τρόπο αυτόν να εκδικούνται τις απιστίες των συζύγων τους. «Πάθος είναι η εν τη ψυχή του ατόμου τινός εδρεύουσα σφοδρά και διαρκής τάσις προς επιτυχίαν σκοπού τινός ή απόλαυσιν επιθυμίας τινός, όπως είναι για παράδειγμα το πάθος της εκδικήσεως, της φιλοδοξίας του έρωτος κλπ». Στα εγκλήματα ερωτικού πάθους εντάσσονται όλα τα εγκλήματα βίας, κατά της ζωής καθώς και οι σκοπούμενες (εκ δόλου) σωματικές βλάβες. Πρόκειται δηλαδή για ανθρωποκτονίες (ή σωματικές βλάβες) που εμφανίζουν ως κίνητρο την εκδίκηση (“revenge murders”), δηλαδή την προμελετημένη πρόκληση ή ανταπόδοση κακού στο θύμα.

Στα αμιγή εγκλήματα ερωτικού πάθους, ο θύτης δρα υπό το κράτος μιας πρωτόγονης ή βραχυκυκλωτικής αντίδρασης εκρηκτικού χαρακτήρα, της λεγόμενης “αψιθυμίας”. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως υπάρχει προσχεδιασμός από τον δράστη, δεν πρόκειται όμως ακριβώς για προμελέτη (με την νομική έννοια του όρου) του εγκλήματος, αλλά για επεξεργασία ενός σχεδίου. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο δράστης ελπίζει ότι το αντικείμενο του πόθου του θα γυρίσει σ’ αυτόν (αν έχουν χωρίσει) ή θα συνάψει ερωτικό δεσμό μαζί του (αν δεν είχαν στο παρελθόν).

Υπάρχουν όμως και μορφές εγκλημάτων ερωτικού πάθους, όπου ο δράστης οδηγείται στην πράξη του αυτή από ωφελιμιστικά κίνητρα, όταν για παράδειγμα ο δράστης είναι μέλος ενός ερωτικού τριγώνου. Πρόκειται για «φόνο αφανισμού». Στην περίπτωση αυτή ο δράστης επιδιώκει να εξοντώσει ένα τρίτο άτομο, που θεωρεί ότι μπαίνει εμπόδιο στην ολοκλήρωση ή στην συνέχιση της ερωτικής του σχέσης. Το τρίτο αυτό άτομο μπορεί να είναι είτε ο αρχικός σύντροφος του δράστη ή του αντικείμενου του πόθου του, είτε ένα καινούργιο πρόσωπο που παρασύρει ερωτικά τον σύντροφο του δράστη. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως, ο δράστης με την εξόντωση του αντιζήλου επιθυμεί να πλήξει τον ερωτικό του σύντροφο. Στα εγκλήματα ερωτικής ζηλοτυπίας ο δράστης επιδιώκει να «βγάλει από τη μέση» το θύμα είτε σκοτώνοντας το είτε καταστρέφοντας την εικόνα του προκειμένου να μην είναι πλέον ελκυστικό.

Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας ο δράστης έχει ανθρωποκτόνο δόλο, επιδιώκει δηλαδή τη θανάτωση του θύματος και όχι τη βλάβη αυτού. Εν προκειμένω, η δράστιδα πέταξε το βιτριόλι στο πρόσωπο του θύματος, είχε ως άμεσο λοιπόν σκοπό τη βλάβη, να καταστρέψει δηλαδή το πρόσωπο του θύματος και όχι να το σκοτώσει. Συνεπώς θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι αβάσιμη. Η κατηγορία αυτή θα μπορούσε να σταθεί μόνο στην περίπτωση που η δράστιδα δεν είχε ρίξει το βιτριόλι στο θύμα αλλά της το είχε δώσει να το πιει. Ο μόνος τρόπος στην συγκεκριμένη περίπτωση  το θύμα να κατάπινε το βιτριόλι είναι να άνοιγε το στόμα του κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της διάταξης 310 του νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) όποιος προκαλεί σε άλλον βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και αν ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Κατά το δεύτερο εδάφιο του ίδιου άρθρου βαριά σωματική βλάβη υπάρχει ιδίως αν η πράξη προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοια του. Η βαριά σωματική βλάβη αποτελεί ένα γνήσιο εκ του αποτελέσματος διακρινόμενο έγκλημα. Για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης θα πρέπει να συντρέχει τόσο η αντικειμενική όσο και η υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος. Θα πρέπει δηλαδή για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος το θύμα να υπέστη σωματική βλάβη τέτοια που να του προκάλεσε κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή να το εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοια του.  Για την πλήρωση της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος θα πρέπει ο θύτης να ενήργησε με δόλο και συγκεκριμένα με δόλο «επιδίωξης». Ο δράστης θα πρέπει δηλαδή να επιδίωξε το αποτέλεσμα αυτό. Νομολογιακά έχει κριθεί ότι στην επίθεση με βιτριόλι στοιχειοθετείται το έγκλημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, έγκλημα για το οποίο επιβάλλεται ποινή καθείρξεως έως και δέκα έτη, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα. Για τη προφυλάκιση απαιτείται τουλάχιστον κάθειρξη. Μόνο στην περίπτωση που απαγγελθούν στη δράστιδα κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι δυνατή η προφυλάκιση της. Συνεπώς, κατά την προσωπική άποψη της γράφουσας η δράστιδα με το βιτριόλι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να προφυλακιστεί, καθώς η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην εν λόγω περίπτωση δεν ευσταθεί και η δράστιδα δε μπορεί να καταδικαστεί για έγκλημα βαρύτερο από αυτό που πραγματικά διέπραξε.

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Ένα σχόλιο

  • Ολετ

    Σήμερα διάβαζα τη δικογραφία..
    Ο λόγος που η κατηγορία είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι διότι το διάλυμα του θειικού οξεος ήταν πυκνης συγκέντρωσης και η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιφέρει θάνατο. Εν ολίγοις, μπορεί η ίδια να μην είχε αυτήν την πρόθεση, αλλά λόγω ασχετοσυνης ενδεχομένως έθεσε τη ζωή της άλλης σε κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.