Επετειακό συνέδριο του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη, η συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή, γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Αρχής: “Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη σε σύγκριση µε οµολόγους θεσµούς (σε χώρες της Ευρώπης µε αντίστοιχο πληθυσµό) καταγράφει κάθε χρόνο πολλά περισσότερα αιτήµατα, γεγονός που έµµεσα αναδεικνύει την προβληµατική κατάσταση µεγάλου µέρους του δηµόσιου τοµέα στην Ελλάδα (και όχι µόνο) – τουλάχιστον όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια ο Συνήγορος του Πολίτη γιγαντώθηκε σε αρµοδιότητες. Έτσι, σήµερα, πέραν των σχέσεων του κράτους µε τον πολίτη, πέραν του ελέγχου τήρησης θεµελιωδών δικαιωµάτων και ζητηµάτων ίσης µεταχείρισης, πέραν της προστασίας της ανηλικότητας και της προαγωγής των δικαιωµάτων του παιδιού, περιλαµβάνει ελέγχους σε όλους τους χώρους εγκλεισµού, καθώς και ελέγχους σε hot-spot και προσφυγικούς καταυλισµούς. Επίσης ελέγχει τις πειθαρχικές διαδικασίες στα σώµατα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των φυλακών και ασχολείται µε θέµατα που αφορούν άτοµα µε ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) κ.α.”

Με αφορμή την επέτειο αυτή, εορταστική εκδήλωση θα λάβει χώρα καταρχάς την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Θα απευθύνουν χαιρετισµό η Α.Ε. ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ενώ θα µιλήσουν ο Πρόεδρος του ΙΟΙ (∆ιεθνές Ινστιτούτο ∆ιαµεσολάβησης) και Συνήγορος του Πολίτη της ∆ηµοκρατίας της Ιρλανδίας κ.Peter Tyndall και ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης.

Θα ακολουθήσει διήµερο συνέδριο (Πέµπτη 21 και Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου) µε θέµα «Κράτος και Κοινωνία – Προκλήσεις για τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες», το οποίο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Στο συνέδριο θα συµµετάσχουν ειδικοί από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, µε επίκαιρα θέµατα όπως τα «Κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και η προστασία από τα fake news.

Πλήρες πρόγραµµα και οι τίτλοι των εισηγήσεων, εδώ.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.