Το πανεπιστήμιο του Harvard κατηγορείται για διακριτική μεταχείριση εις βάρος Ασιατών υποψηφίων

Δικαστική διαμάχη εκκρεμεί εις βάρος του πανεπιστημίου του Harvard μετά από καταγγελίες υποψηφίων φοιτητών, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, υποτίθεται επειδή είναι ασιατικής καταγωγής. Οι φοιτητές ισχυρίζονται, ότι το πανεπιστήμιο θέτει αυστηρότερα κριτήρια εισδοχής για τους ασιάτες υποψηφίους, σε σχέση με τους υποψηφίους που προέρχονται από άλλες φυλές. Η πολιτική αυτή του πανεπιστημίου αντίκειται στο αμερικανικό Σύνταγμα και προσβάλλει το δικαίωμα των προσώπων ασιατικής καταγωγής για ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας. Το κίνημα που συγκροτήθηκε για την άσκηση σχετικής αγωγής εν έτει 2014 (“Students for fair admissions”), μετρά σήμερα περί τα 20.000 μέλη. Υποστηρίζεται δε και από την Κυβέρνηση Trump.

Το ζήτημα εάν η φυλή επιτρέπεται να αποτελεί κριτήριο για τις επιλογές φοιτητών από τα πανεπιστήμια, έχει απασχολήσει την αμερικανική δικαιοσύνη και στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή την καταγγελία, ότι το Πανεπιστήμιο του Τέξας απέκλεισε καταχρηστικά από τους κόλπους του μια λευκή υποψήφια. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε τότε, ότι φυλετικά κριτήρια είναι θεμιτό να εμφιλοχωρούν στις αποφάσεις των πανεπιστημίων κατά την επιλογή των φοιτητών τους.

Η έκβαση πάντως της τρέχουσας διαδικασίας παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον, επειδή το πανεπιστήμιο του Harvard είναι από τα πλέον διεθνώς αναγνωρισμένα και δημοφιλή πανεπιστήμια της Αμερικής και αποτελεί πόλο έλξης για κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.