Έκθεση: Γυναικεία επιχειρηματικότητα και δίκαιο

Το World Bank Group δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση “Women, Business and the law 2016”, που εξετάζει τα νομικά προσχώματα για την πρόσβαση της γυναίκας στην εργασία και την επιχειρηματικότητα ανά τον κόσμο. Τα ευρήματα της έκθεσης, που προέρχονται από 173 έννομες τάξεις, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παρατηρείται ότι, τουλάχιστον σε αναπτυγμένες οικονομίες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η νομοθεσία για τις γονικές άδειες, τα επιδόματα μητρότητας κλπ. είναι ικανοποιητική και παρουσιάζει τάσεις έτι περαιτέρω βελτίωσης. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι το 2015 η Γερμανία εισήγαγε μια ποσόστωση 30% ως προς τη συμμετοχή γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιριών, τονώνοντας έτσι το ρόλο τους στον ιδιωτικό τομέα.

business woman

Από την άλλη, όμως, σε πολλά κράτη απαγορεύεται η πρόσβαση των γυναικών σε επαγγέλματα με έντονη σωματική καταπόνηση, μέτρο που κατακρίνεται ότι εισάγει αθέμιτη διάκριση εις βάρος τους, χωρίς να εξυπηρετεί την οικονομία. Μεγάλο είναι, επίσης, το ποσοστό των χωρών που δεν έχει ποινικοποιήσει την ενδοοικογενειακή βία και δεν διαθέτει ειδικό νομικό πλαίσιο για τη σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας. Οι καταστάσεις αυτές συνιστούν αναμφίβολα σκοπέλους τόσο για την είσοδο, όσο και για την εξέλιξη της γυναίκας στην εργασία.

Διαβάστε οι ίδιοι τα στατιστικά στοιχεία και τα πορίσματα της έκθεσης, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.