Άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Justina.gr έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για καταδίκες της χώρας μας και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. από το ΕΔΑΔ λόγω ατασθαλιών στις τηρούμενες διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, κακομεταχείριση από τα αστυνομικά και άλλα αρμόδια όργανα, ελλιπής οργάνωση και ασυνεννοησία, είναι μερικές από τις αιτιάσεις που κάθε τόσο καταγγέλλονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παρά το γεγονός, όμως, ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εξέταση αιτήσεων χορήγησης ασύλου οφείλεται κυρίως σε εσωτερικές αδυναμίες της επιληφθείσας έννομης τάξης, είναι πασίδηλο ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων τα τελευταία χρόνια σαμποτάρει τους σχετικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. και οδηγεί σε μια γενικευμένη αμηχανία. Τα δυστυχήματα που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Μεσόγειο αποτέλεσαν την κορύφωση ενός δράματος που παιζόταν γύρω μας από καιρό.

refugees sos

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κυκλοφορήσει μια αναφορά με πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τα αιτήματα χορήγησης ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. Δίνονται πληροφορίες για τον αριθμό των αιτημάτων συγκριτικά σε βάθος 15ετίας, τις χώρες προέλευσης των αιτούντων, το φύλο και την ηλικία τους, τις χώρες μέσω των οποίων εισχωρούν στην Ευρώπη και αυτές στις οποίες καταλήγουν να ζητήσουν άσυλο. Τέλος περιγράφονται συγκριτικά από έτος σε έτος τα αποτελέσματα των αιτημάτων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ανά κράτος μέλος.  Την εν λόγω αναφορά θα βρείτε εδώ. Πιο αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τις μεθοδεύσεις των μεταναστών για την είσοδό τους στην Ευρώπη, τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν και τις πορείες που διαγράφουν από τα κράτη προέλευσής τους μέχρι τον τελικό προορισμό τους, περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Τέλος, στους παρακάτω συνδέσμους παρατίθεται το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου εντός Ε.Ε. [] [….]

refugees

Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν είναι νομοθετικό, αλλά κυρίως πολιτικό. Ευχόμαστε να βρεθεί η φόρμουλα που θα αποτρέπει στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά, όπως τα πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων στη Μεσόγειο τον Απρίλιο του 2015. Μια πληρέστατη συλλογή πολιτικών προσεγγίσεων από διάφορες Think Tanks επί του θέματος θα βρείτε εδώ. Καλή ανάγνωση.

KURZSICHTICH

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.