Έρχεται το τέλος των χρεώσεων για roaming

Τα τέλη περιαγωγής αποτελούν ακόμα μέχρι σήμερα μελανό σημείο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, αφού παρακωλύουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και, ως ένα βαθμό, το ίδιο το διακοινοτικό εμπόριο. Δύο χρόνια πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς τηλεπικοινωνιών, επί της οποίας σήμερα, 30.06.2015, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι, πρώτον, να καταργηθούν οι χρεώσεις για το roaming τον Ιούνιο 2017 και, δεύτερον, να επιτευχθεί «διαδικτυακή ουδετερότητα», δηλ. ισότιμη προσβασιμότητα του διαδικτύου από όλους, χωρίς διακριτική μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένων υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ειδικά ως προς τη διαδικτυακή ουδετερότητα, οι Η.Π.Α. προχώρησαν ήδη ενωρίτερα φέτος στην έκδοση ρυθμίσεων.

Σε σχέση ειδικά με τα τέλη περιαγωγής, αυτά πρόκειται να μειωθούν σταδιακά μέχρι την οριστική κατάργησή τους. Ενδεικτικά, από τον Απρίλιο του 2016 οι πάροχοι δεν θα επιτρέπεται να επιβάλλουν εντός Ε.Ε. τέλη για τη χρήση δικτύου της αλλοδαπής από τους Ευρωπαίους πολίτες, ανώτερα από:

  • ο,ο5 € το λεπτό για τηλεφωνικές κλήσεις
  • 0,02 € ανά γραπτό μήνυμα (sms)
  • 0,05 € ανά megabyte για τη χρήση ίντερνετ

Αναμένεται λοιπόν, σε λιγότερο από ένα χρόνο, η επικοινωνία κατά τη μετακίνηση στο εξωτερικό να καταστεί κατά 75% φτηνότερη.

Χαιρετίζουμε τα παραπάνω, των οποίων σαν Έλληνες επιθυμούμε να παραμείνουμε κοινωνοί και όχι μόνο θεατές. Τα οφέλη της συμμετοχής στην Ενωμένη Ευρώπη είναι όμως δεδομένα. Μέσα στην ένταση της πολιτικής επικαιρότητας, αντιλαμβανόμαστε τις παραπάνω εξαγγελίες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ως ένδειξη, ότι η Ένωση θα παραμείνει ως προς τα κράτη μέλη της Οργανισμός ίσων ευκαιριών και όχι δύο ταχυτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο θα βρείτε εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.