Αποκλεισμός ασκουμένης από δικηγορικό σύλλογο λόγω…κακής διαγωγής

Σε μπελάδες μπλέχτηκε ασκούμενη δικηγόρος στη Γερμανία, η οποία έβρισε την Εισαγγελέα, στο γραφείο της οποίας ασκούταν, επειδή η τελευταία είχε βαθμολογήσει ως μόνον “ικανοποιητικές” τις επιδόσεις της. Η ασκούμενη απηύθυνε emails στην επιβλέπουσα δικαστική λειτουργό, που περιείχαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς για την αμεροληψία της και τις νοητικές της ικανότητες. Κατά της ασκουμένης ασκήθηκε μήνυση και εκδόθηκε εις βάρος της καταδικαστική απόφαση για εξύβριση.

Κατόπιν τούτων, ο δικηγορικός σύλλογος του Αμβούργου αποφάσισε να αποκλείσει την παραπάνω υποψήφια δικηγόρο δια παντώς από μέλος του, θεωρώντας ότι η παραπάνω συμπεριφορά αντίκειτο στο ήθος και τις αρχές του δικηγορικού επαγγέλματος, το οποίο η υποψήφια αποδείκνυε ότι ήταν ανίκανη να ασκήσει με ορθότητα.

Η υπόθεση κατέληξε στο ομοσπονδιακό Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποία ευτυχώς είχε άλλη άποψη για το μέλλον της θερμόαιμης νεαρής. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η παραπάνω απόφαση του δικηγορικού συλλόγου προσέβαλε το δικαίωμα της υποψηφίας δικηγόρου στην εργασία, χωρίς να πληροί τα κριτήρια της αρχής της αναλογικότητας. Για να στερήσει την ασκούμενη από τη δυνατότητα να πάρει άδεια ασκήσεως  του δικηγορικού επαγγέλματος, η, δίχως άλλο ανάρμοστη, ένδικη συμπεριφορά θα έπρεπε να απειλεί σοβαρά ένα υπερατομικό έννομο αγαθό. Το δικαστήριο δεν διέγνωσε ότι η ασκούμενη εμφάνιζε την προοπτική να συμπεριφερθεί παρόμοια στο μέλλον, κατά τρόπο ώστε να δύναται να κλονίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην ακεραιότητα των (συλ-)λειτουργών της δικαιοσύνης.

Διαβάστε την απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού δικαστηρίου εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.