Απόφαση ΕΔΔΑ: Λεωτσάκος κατά Ελλάδας

Απόφαση ΕΔΔΑ της 4-10-2018 στην υπόθεση 30958/13 Λεωτσάκος κατά Ελλάδας:

Η υπόθεση αφορούσε την έρευνα των αρχών στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις ενός δικηγόρου (κ. Λεωτσάκου) στα πλαίσια ποινικής προδικασίας και την κατάσχεση διαφόρων στοιχείων και εγγράφων.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε τέτοια διαδικαστικά ελαττώματα, ώστε η έρευνα και η κατάσχεση που διενεργήθηκε στο δικηγορικό γραφείο του κ. Λεωτσάκου να μην μπορεί να θεωρηθεί ότι πληροί τους όρους της αρχής της αναλογικότητας προς την ικανοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων (πρόληψη του εγκλήματος), ενόψει του συμφέροντος μιας δημοκρατικής κοινωνίας να προασπίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Μεταξύ άλλων ελλείψεων, ο κ. Λεωτσάκος δεν είχε υπάρξει παρών σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία διήρκεσε 12 ημέρες, και οι αρχές είχαν κατασχέσει υπολογιστές και εκατοντάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων πελατών που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο. Η παρουσία ενός γείτονα ως μάρτυρα δεν ήταν επαρκής εγγύηση νομιμότητας της διαδικασίας, επειδή αυτός δεν είχε νομικές γνώσεις και δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει τυχόν κατασχόμενα έγγραφα που αφορούσαν υποθέσεις πελατών.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.