Απόφαση του Supreme Court των Η.Π.Α. για το κάψιμο σημαίας από το 1989

Τα τελευταία 24ωρα έχει προκληθεί έντονη πολιτική και επιστημονική αντιπαράθεση από τη δήλωση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, υπέρ της αποποινικοποίησης του αδικήματος για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Σήμερα  το κάψιμο της σημαίας του ελληνικού κράτους τιμωρείται ως πλημμέλημα και συγκεκριμένα το άρθρο 181 ΠΚ προβλέπει ότι: “Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών”.

Στα πλαίσια της δικαιολογημένης αντιπαράθεσης που προκάλεσε η παραπάνω δήλωση, έχει ενδιαφέρον να δούμε, πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα της προσβολής εθνικών συμβόλων σε άλλες έννομες τάξεις. Ενδεικτικά, στην Απόφαση Texas vs. Johnson, του 1989, το Supreme Court των Η.Π.Α. αποφαίνεται, ότι το κάψιμο της σημαίας αποτελεί συμβολική έκφραση άποψης, η οποία εμπεριέχεται και προστατεύεται από την Ελευθερία του Λόγου, όπως καθιερώνεται από την 1η Τροποποίηση του Συντάγματος των Η.Π.Α. (1st Amendment). Ας υπογραμμισθεί το σκεπτικό του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο “η ελευθερία του λόγου προστατεύει απόψεις που, ακριβώς, η κοινωνία βρίσκει ενοχλητικές ή προσβλητικές. Η οργή της κοινωνίας δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογητική βάση για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου”.

Διαβάστε περισσότερα για την εν λόγω δικαστική κρίση εδώ.

Την απόφαση μας υπέδειξε ο κ. Νίκος Βιτώρος, Δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος μας παραχώρησε και την παραπάνω σύντομη περίληψη-σχόλιο. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.