Έρευνα: σε ποιες χώρες τιμωρείται ακόμα η βλασφημία;

Το Justina.gr αφιέρωσε ήδη μια ανάρτηση στο ζήτημα της αποποινικοποίησης της βλασφημίας, η οποία σήμερα τιμωρείται στην Ελλάδα βάσει των άρθρων 198 & 199 ΠΚ. Τα σχετικά άρθρα τείνουν να καταργηθούν και ήδη έχουν ανατεθεί προς επεξεργασία σε σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Στο σύνδεσμο που σας κοινοποιούμε σήμερα, θα βρείτε έρευνα που παρουσιάζει την αντιμετώπιση του ζητήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως θα δείτε, η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές που ακόμα τιμωρούν τη βλασφημία, μαζί με τη συντηρητική Πολωνία και την πολύ θρησκευόμενη, λόγω Βατικανού και Πάπα, Ιταλία. Αντίθετα, αυστηρές κυρώσεις επιφέρει η προσβολή των Θείων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, στη Ρωσία και την Ινδία. Έχουμε ήδη σχολιάσει, ότι στις εν λόγω περιοχές η τιμώρηση της βλασφημίας και της αποστασίας αποσκοπεί στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών και  εξυπηρετεί τα συμφέροντα θεοκρατικών καθεστώτων.

Η έρευνα υποδεικνύει ακόμα ότι, ενώ με τα χρόνια οι κοινωνικές έριδες για θρησκευτικούς λόγους σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρούν, αυξάνονται ολοένα τα κρούσματα τρομοκρατίας με θρησκευτικά κίνητρα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστεί ο νομοπαραγωγικός μηχανισμός κάθε αναπτυγμένης χώρας και ιδίως της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης [].

Διαβάστε οι ίδιοι τα πορίσματα της έρευνας του Pew Research Center εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.