Μελέτη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: η ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα

Το τμήμα οικονομικής και επιστημονικής πολιτικής Α΄ της γ.γ. Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου συνέταξε πρόσφατα μελέτες για την ένταξη των προσφύγων στην Ιταλία, την Ουγγαρία και τη χώρα μας. Και τα τρία κράτη έχουν καταγραφεί ως προβληματικά ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος των τελευταίων χρόνων.

Στην εθνική αναφορά για την Ελλάδα, που μας αφορά πιο άμεσα, περιέχονται τεκμηριωμένα στοιχεία για την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών από το 2010 μέχρι σήμερα, τα μέτρα υποδοχής και ένταξης που έχουν αναληφθεί, με απτά παραδείγματα από την εφαρμογή τους. Σχολιάζεται το ισχύον νομικό πλαίσιο περί προσφύγων και μεταναστών, η υποστήριξη του ελληνικού κράτους από τους Ενωσιακούς φορείς και ΜΚΟ. Αντλούνται συμπεράσματα και γίνονται προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος στη χώρα μας.

Το κείμενο της αναφοράς για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα από Δεκέμβριο 2017 θα βρείτε εδώ.

Μια ματιά στην εισαγωγή είναι αρκετή για να μας προβληματίσει:

“Σύμφωνα με τα γνωστά και καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα δεδομένα, 30 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί ενώ διασχίζοντας τη θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Συνολικά 9.286 άτομα κατάφεραν να διασχίσουν το Αιγαίο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό (37%) ήταν Σύριοι.

Παρότι ο αριθμός των εισερχομένων προσφύγων μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους ήταν πολύ χαμηλότερο (κατά 97%) από ό, τι κατά την ίδια περίοδο το 2016, τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ειδικά οι αφίξεις ήταν κατά 26% περισσότερες από ό, τι στην ίδια δίμηνη περίοδο πέρυσι.

Αν και η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης (transit) για πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανά εκατομμύριο κατοίκων τοποθετεί την Ελλάδα αναλογικά στη δεύτερη θέση ως χώρα υποδοχής.

Όσον αφορά στα πρώτα μέτρα διάσωσης και υποδοχής, στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν πέντε “hotspots” στα θαλάσσια σύνορα. Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης. Οι συνθήκες στα hotspots παραμένουν κάτω από τα αποδεκτά στάνταρντ. Χαρακτηρίζονται από σοβαρό συνωστισμό, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και ελλιπείς υποδομές για διαμονή και φροντίδα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η πολύ χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, η έλλειψη συντονισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και η δημοσιονομική επιτήρηση διατηρούν χαμηλή και προβληματική την ποιότητα των συνθηκών υποδοχής […].”

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.