Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα: η ελευθερία του τύπου στον κόσμο το 2017

Η Οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εκπόνησε έρευνα και δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ως προς την ελευθερία του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχέση με πέρυσι τα στοιχεία δείχνουν υποβάθμιση στην κατάταξη πολλών κρατών, που μάλιστα υποτίθεται ότι είναι δημοκρατικά και ευνομούμενα, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία κλπ. Η Οργάνωση παρατηρεί ότι π.χ. η άνοδος του Donald Trump στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εκστρατεία Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο στιγματίστηκαν από ιδιαίτερα τοξικό λόγο και σφοδρή πολεμική εναντίον των μέσων ενημέρωσης που άσκησαν κριτική. Τα περιστατικά αυτά φανερώνουν τάσεις λογοκρισίας και διάβρωση των ελευθεριών της δημοσιογραφίας στα εν λόγω κράτη.

Αναμενόμενη πάντως φαίνεται η κατάταξη της Πολωνίας του Jaroslaw Kaczynski στην 54η θέση (7 θέσεις κάτω σε σχέση με πέρυσι), της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν στην 71η (μείον 4 θέσεις σε σχέση με πέρυσι), της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 155η (μείον 4 θέσεις σε σχέση με πέρυσι), όπου άλλωστε πρόσφατα κατέστη αδύνατη η πρόσβαση στην ιστοσελίδα Wikipedia με πρόσχημα την προστασία της εθνικής ασφάλειας, και της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρέμεινε σταθερή στην 148η θέση. Την τελευταία θέση στον κατάλογο κατέλαβε επάξια η Βόρεια Κορέα (180η θέση)…

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 88η θέση μεταξύ 180 χωρών, ανεβαίνοντας μία θέση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Διαβάστε οι ίδιοι τα πρωτότυπα στοιχεία της έρευνας, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.