Στρατιωτικός τιμωρείται για δημόσια υποκίνηση βίας/μίσους μέσω διαδικτύου

Νομικό πλαίσιο

Το Νοέμβριο του 2008 εκδόθηκε απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. Αυτή καλούσε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τιμωρούνται οι ακόλουθες εκ προθέσεως τελούμε­νες πράξεις:

α) η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας, που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών κατα­ βολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής,

β) η τέλεση πράξης που αναφέρεται στο στοιχείο α) με δημόσια διάδοση ή διανομή φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού,

γ) η δημόσια επιδοκιμασία, η άρνηση ή η χονδροειδής υποτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλή­ματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και η οποία στρέφεται κατά ομάδας προ­σώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής όταν η συμπεριφορά εκδη­ λώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος στρεφόμενο κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους μιας τέτοιας ομάδας,

δ) η δημόσια επιδοκιμασία, άρνηση ή χονδροειδής υποτίμηση της σοβαρότητας των εγκλημάτων τα οποία ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945, η οποία στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής κατα­γωγής, όταν η συμπεριφορά εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος στρεφόμενο κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους μιας τέτοιας ομάδας.

Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με την τροποποίηση του Ν. 927/79 (νέος αντιρατσιστικός νόμος).

Δικαστική απόφαση

Υπέπεσε στην αντίληψή μας πρόσφατη δικαστική απόφαση από Γερμανία (OLG Hamm, 4 RVs 103/17, 26.09.2017), η οποία άπτεται του αντικειμένου των παραπάνω κειμένων και υποδεικνύει πώς εφαρμόζεται στην εν λόγω έννομη τάξη η απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Αδίκημα ρατσισμού και ξενοφοβίας τελέστηκε από στρατιωτικό, ο οποίος ανάρτησε σε σελίδα του facebook, από δημόσια προσβάσιμο προφίλ του, ρατσιστικά σχόλια για τους πρόσφυγες που εισέρχονται τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Ο στρατιωτικός έγγραψε μεταξύ άλλων: “Να κλείσουμε άμεσα τα σύνορα και να απελάσουμε όλους τους παράνομους μετανάστες και τους λεγόμενους πρόσφυγες! Αντί να δίνουμε τα λεφτά μας στους πιθήκους, είναι καλύτερο να τα διαθέσουμε στους δικούς μας αστέγους και συνταξιούχους! Αλλά βέβαια γι’ αυτούς δεν υπήρχαν ποτέ λεφτά, ενώ τώρα ξαφνικά μπορούμε να ταίζουμε όλους αυτούς  τους πρόσφυγες! Η έκρηξη θα έρθει και μάλιστα πολύ γρήγορα”.  

Το επιληφθέν δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε ότι με τον παραπάνω τρόπο ο κατηγορούμενος διήγειρε και προέτρεψε το κοινό σε πράξεις μίσους και βίας κατά ομάδας που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική και εθνοτική καταγωγή κλπ. κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Σε αυτή την παραδοχή συνηγορεί το γεγονός, ότι ο δράστης ήταν κατά την τέλεση της πράξης εν ενεργεία στρατιωτικός, από τον οποίο το κοινό περιμένει να διαφυλάττει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να προτρέπει στην καταπάτησή τους.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.