Καμία προσβολή προσωπικότητας από πειστικό ντουμπλάρισμα τραγουδιστή σε αφιέρωμα

BGH, Urteil vom 24. Februar 2022 – I ZR 2/21

Την ήττα γνώρισε η Tina Turner σε δικαστική διαμάχη που κίνησε ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, επικαλούμενη προσβολή της προσωπικότητάς της από αφίσα ενός show αφιερωμένου στην ίδια.  Η διεθνής σταρ ισχυρίστηκε ότι η τραγουδίστρια που θα ερμήνευε τα τραγούδια της, Dorothea “Coco” Fletcher, εμφανιζόταν στην αφίσα να τη μιμείται, ως προς το ντύσιμο, την κόμμωση, το στυλ, ώστε θα μπορούσε να δώσει τη λανθασμένη εντύπωση στο κοινό ότι στη συναυλία θα συμμετείχε η ίδια η Turner, είτε ζωντανά στη σκηνή ή ως παραγωγός. Σύμφωνα με την αγωγή, το δικαίωμα στην προσωπικότητα επέτρεπε στην Turner να ορίζει η ίδια εάν και υπό ποιους όρους μπορεί να χρησιμοποιείται η εικόνα και το όνομα της για εμπορικούς σκοπούς. Ακολούθως, το επιληφθέν δικαστήριο κλήθηκε να διατάξει άρση της προσβολής κατά του διοργανωτή του αφιερώματος. 

Μετά από μια διετία διαδικασιών, το BGH αποφάσισε την 24.2.2022 ότι οι αναφορές στο πρόσωπο καλλιτεχνών στα πλαίσια προωθητικών ενεργειών μουσικού αφιερώματος επιτρέπονται από την ελευθερία της τέχνης, στο βαθμό που δεν παραπλανούν το κοινό ότι στη διοργάνωση συμμετέχουν οι ίδιοι οι τιμώμενοι με οποιονδήποτε τρόπο. Σε τέτοια περίπτωση, άλλωστε, οι αναφορές στο πρόσωπο των τιμώμενων καλλιτεχνών αποτελούν δωρεάν διαφήμιση γι’ αυτούς. 

Εν προκειμένω, δεν συνέτρεξε κανένας κίνδυνος παραπλάνησης του κοινού σε σχέση με την παρουσία της Turner στο αφιέρωμα. Πρώτον, επειδή είναι γνωστό ότι η Tina Turner έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και μία δεκαετία. Και δεύτερον, επειδή στην αφίσα αναφερόταν εμφανώς ότι τα τραγούδια της θα ντουμπλαριστούν από άλλη καλλιτέχνιδα.  Συνεπώς, το δικαίωμα στην προσωπικότητα της σταρ δεν προσβλήθηκε.  

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.