Ποια η νέα ρύθμιση περί συναινετικών διαζυγίων;

Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία με τις αλλαγές που προωθούνται ως προς τη ρύθμιση του συναινετικού διαζυγίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί, συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται στο μέλλον με σχετική συμβολαιογραφική πράξη και όχι πλέον με δικαστική απόφαση. Οπότε; Εξοστρακίζονται οι δικηγόροι από την εν λόγω διαδικασία; Πρόκειται να καταστεί έτσι αυτή φθηνότερη για τους εν διαστάσει συζύγους;

Όπως προκύπτει από το ακριβές κείμενο των υπό ψήφιση διατάξεων, τις οποίες θα βρείτε εδώ, για να εκδοθεί η παραπάνω συμβολαιογραφική πράξη θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία των συζύγων περί τη λύση του γάμου τους και την επιμέλεια/διατροφή των ανηλίκων τέκνων τους, η οποία θα συντάσσεται υποχρεωτικά από δικηγόρο. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος θα υπογράφει και την αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη ενώπιον του Συμβολαιογράφου. Σημειούται, ότι τα γνωστά βήματα περί κατάθεσης της πράξης στο αρμόδιο ληξιαρχείο και, εφόσον ο γάμος που λύεται ήταν θρησκευτικός, υποβολής της πράξης με εισαγγελική παραγγελία στην ιερά Μητρόπολη του τόπου τέλεσης του γάμου, εξακολουθούν να ισχύουν.

Συνεπώς, ο ρόλος του δικηγόρου παραμένει στη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου λίγο έως πολύ ο ίδιος, απλώς οι σύζυγοι απαλλάσσονται από δικαστικά έξοδα (γραμμάτια) και επιφορτίζονται με συμβολαιογραφικά έξοδα. Η συναινετική λύση του γάμου θα επιταχυνθεί πράγματι, εφόσον σήμερα οι δικάσιμοι για την εκδίκαση της αίτησης συναινετικού διαζυγίου προσδιορίζονται λόγω φόρτου των Πρωτοδικείων για μετά από ένα έτος τουλάχιστον.

Πλην όμως,  η επιτάχυνση αυτή δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του ιστορικού νομοθέτη, ο οποίος διαχρονικά προέβλεπε χρονικά διαστήματα “περισυλλογής” των συζύγων πριν την οριστική λύση του γάμου τους. Δικαιοπολιτικά, μάλιστα, η εν λόγω ρύθμιση προκαλεί προβληματισμούς, καθόσον τα εικονικά διαζύγια ήδη δίνουν και παίρνουν στην αγορά για φορολογικούς λόγους. Να σημειωθεί, ότι μέχρι πρότινος, η έγγραφη συμφωνία των συζύγων περί τη λύση του γάμου τους θα έπρεπε να απέχει τουλάχιστον έξι μήνες από τη σύναψη αυτού, η οποία προυπόθεση πλέον καταργείται. Επομένως, η νέα ρύθμιση φαίνεται να διευκολύνει και τους “λευκούς” γάμους. Τέτοιοι όμως είναι, επίσης, σήμερα της μόδας, για κτήσεις αδειών διαμονής κλπ. 

Εν πάση περιπτώσει, οι εκκρεμείς αιτήσεις διαζυγίου κατά την ψήφιση του παραπάνω μορφώματος θα δικαστούν κανονικά με την γνωστή διαδικασία.

Ελένης Τζούλια

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.