Γερμανικό Συνταγματικό δικαστήριο: να μην απαγορευτεί το ακροδεξιό κόμμα NPD

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας (Bundesrat) προσέφυγε στο γερμανικό Συνταγματικό δικαστήριο (BVerfG) ζητώντας την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD, με την αιτίαση ότι αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική έννομη τάξη. Στο γερμανικό Σύνταγμα (άρθρο 21) προβλέπεται η δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, εφόσον από τους στόχους του και τη συμπεριφορά των υποστηρικτών του συνάγεται, ότι μπορεί να βλάψει το Δημοκρατικό πολίτευμα ή να θέσει σε κίνδυνο την υπόσταση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το Συνταγματικό δικαστήριο (αρ. απόφασης 2 BvB 1/13) απέρριψε την προσφυγή. Συγκεκριμένα, παρά τις πεποιθήσεις του εν λόγω κόμματος, που συγγενεύουν με τον Εθνικοσοσιαλισμό, δεν αποδείχθηκαν τάσεις κατάλυσης του Δημοκρατικού πολιτεύματος ή χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας δια της βίας ή της καλλιέργειας κλίματος φόβου και ανησυχίας στους πολίτες. Επίσης, δεν αποδείχθηκε εγκληματική συμπεριφορά των μελών του. Το άρθρο 21 GG δεν έχει σκοπό να καταστείλει την ελεύθερη διατύπωση και διάδοση πολιτικών πεποιθήσεων.

Σημειώνεται ότι το NPD δεν εκπροσωπείται στο γερμανικό Κοινοβούλιο, το οποίο βάρυνε στην κρίση του δικαστηρίου, με τη λογική ότι το διάδικο κόμμα δεν επηρεάζει (και βάσει των ποσοστών του ούτε πρόκειται) την πολιτική του γερμανικού κράτους.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.