Φιλία με δικηγόρο στο facebook: αποτελεί λόγο εξαίρεσης δικαστή;

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί χρησιμοποιούν τα social media και μάλιστα επώνυμα, μέσα από δημόσια προφίλ. Υποστηρίζεται, ότι έτσι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης παραμένουν σε επαφή με την κοινωνία και με τις σύγχρονες ζυμώσεις της. Σε κάποιες χώρες πάντως ο νομικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι δικαστικοί αποδομούν το κύρος τους, εκθέτουν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες σε αγνώστους και δίνουν λαβές για την αμφισβήτηση της αμεροληψίας και ευθυκρισίας τους. Στο παρελθόν είχαμε δημοσιεύσει μια γερμανική δικαστική απόφαση με τέτοιο περιεχόμενο, την οποία θα ξαναδιαβάσετε εδώ. Το 2013 ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος έθεσε ζήτημα δεοντολογίας, επισημαίνοντας ότι ένας δικαστής θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός ποιον ακολουθεί, ποιον κάνει φίλο και σε ποιον κάνει “like” στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.

Την 23-8-2017 εκδόθηκε μια ακόμα σχετική με τα παραπάνω δικαστική απόφαση, αυτή τη φορά από εφετείο στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει, εάν η “φιλία” δικαστή και δικηγόρου στο facebook αποτελεί λόγο εξαίρεσης του δικαστικού από την εκδίκαση υπόθεσης, στην οποία ο δικηγόρος ασκεί καθήκοντα πληρεξουσίου. Αποτελεί ένδειξη ο σύνδεσμος αυτός, ότι τα δύο μέρη σχετίζονται κατά τρόπο ικανό να επηρεάσει την άσκηση των δικαιοδοτικών καθηκόντων του δικαστικού στην ένδικη διαφορά;

Το δικαστήριο απεφάνθη ομόφωνα, πως όχι. Σύμφωνα με την απόφαση:

“Η αποδοχή κάποιου ως φίλου στο Facebook μπορεί κάποτε να έδινε την εντύπωση μιας στενής φιλίας και διασύνδεσης. Επί του παρόντος, ωστόσο, ο βαθμός οικειότητας μεταξύ των φίλων του Facebook ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό”.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σημείωσε περαιτέρω, ότι κάποιοι χρήστες έχουν χιλιάδες “φίλους” στο Facebook, το οποίο αποκλείει την ύπαρξη στενής σχέσης με όλους. Τα μέλη του Facebook συχνά δεν μπορούν να ανακαλέσουν κάθε άτομο που έχουν αποδεχθεί ως “φίλο” ή από τους οποίους έχουν γίνει “confirmed” οι ίδιοι. Άλλωστε, οι συνδέσεις στο Facebook βασίζονται συχνά σε προγνωστικούς αλγόριθμους και τεχνολογία datamining και όχι σε προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Στην ένδικη υπόθεση μια πραγματική φιλία στο offline περιβάλλον μεταξύ δικαστή και δικηγόρου, που θα ήταν απαραίτητη για να κλονίσει το τεκμήριο αμεροληψίας του δικαστή, δεν προέκυπτε. 

Διαβάστε την απόφαση σε πλήρες κείμενο, εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.