Γ. Εισαγ. ΔΕΕ: η Uber είναι υπηρεσία Taxi και υπόκειται στη σχετική νομοθεσία

Κυκλοφόρησαν οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα ΔΕΕ επί της υποθέσεως C-434/15, που αφορά την αμφιλεγόμενη εταιρία Uber Technologies Inc. Αυτή εδώ και χρόνια, όπως έχουμε σχολιάσει και σε παλαιότερη ανάρτηση, προσφέρει υπηρεσίες μεταφορών που διενεργούνται από ιδιώτες και παραγγέλλονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phone app). Η υπόθεση έφτασε στο ΔΕΕ μετά από προσφυγή ισπανικού σωματείου οδηγών ταξί, που κατήγγειλε ότι η εταιρία Uber βρίσκεται σε θέση ανταγωνισμού με τα μέλη του, καθότι προσφέρει παρεμφερείς υπηρεσίες, χωρίς όμως να τηρεί τη σχετική εθνική νομοθεσία περί αστικών μεταφορών κατά παραγγελία. Με αυτό τον τρόπο η Uber αποκτά ανταγωνιστικό προβάδισμα με παράβαση Νόμου, τελεί δηλ. αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στην ένδικη διαδικασία η Uber υποστήριξε ότι δεν αποτελεί υπηρεσία μεταφορών, αλλά υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας κατά την έννοια της Οδηγίας 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Οδηγία αυτή χονδρικά επιτάσσει την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών αυτών στην ΕΕ με παραμερισμό κάθε περιοριστικής εθνικής διάταξης στα κράτη μέλη, στα οποία η υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας εισέρχεται. Με τις προτάσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας ΔΕΕ δρομολογεί μια πολυαναμενόμενη δικαστική εκτίμηση, που θα συνδράμει και στην ερμηνεία της έννοιας “υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας”, περιχαρακώνοντας το εύρος της.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, οι υπηρεσίες της Uber δεν εξαντλούνται στη σύνδεση του πελάτη με τον οδηγό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η εταιρία στη συνέχεια οργανώνει και ελέγχει τη διεκπεραίωση της παραγγελίας, ορίζει το κόμιστρο και εισπράτει ποσοστό από αυτό. Τοιουτοτρόπως, η υπηρεσία που προσφέρει εμφανίζει δύο αλληλένδετα σκέλη, ένα online και ένα offline, το δεύτερο δε είναι το καθοριστικό για το χαρακτηρισμό της οικονομικής της δραστηριότητας ως εμπίπτουσας στον τομέα μεταφορών. Η Uber λοιπόν οφείλει να τηρεί κάθε ειδική εθνική νομοθεσία για τις υπηρεσίες αστικής μεταφοράς κατά παραγγελία, εκδίδοντας π.χ. σχετικές άδειες κλπ.

Διαβάστε τις προτάσεις, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.