ΗΠΑ: δικαστικές διαμάχες για προγράμματα μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης

Στη χώρα μας η πρακτική άσκηση νέων πτυχιούχων χωρίς αμοιβή έχει γίνει καθεστώς, λόγω κρίσης. Στην Αμερική, όμως, το θέμα απασχολεί έντονα την αγορά εργασίας, καθότι πλήθος μη αμειβομένων ασκουμένων έχει προσφύγει στα δικαστήρια καταγγέλλοντας ωράρια και φόρτο εργασίας που αρμόζει μάλλον σε επαγγελματίες παρά σε μαθητευόμενους. Οργανώσεις νέων επισημαίνουν, άλλωστε, ότι ο θεσμός της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης ουσιαστικά αποκλείει από ευκαιρίες απόκτησης επαγγελματικών εμπειριών και προϋπηρεσίας τους μη έχοντες. Παρεμπιπτόντως, το σκάνδαλο μη αμειβόμενου ασκουμένου του ΟΗΕ, που αναγκαζόταν να ζει σε σκηνή στη Γενεύη για να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος ζωής στην Ελβετία χωρίς εισοδήματα, φαίνεται να τους επιβεβαιώνει.

Και ενώ πρωτοδίκως δικαιώθηκαν πολλοί προσφεύγοντες, δευτεροβάθμιο αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι η δωρεάν παροχή εργασίας με τη μορφή πρακτικής άσκησης είναι νόμιμη, αν είναι συνυφασμένη με την εκπαίδευση του ασκούμενου και την εξελίσσει. Επιτρέπονται επομένως οι άμισθες θέσεις μαθητείας.

unpaid-interns

Με την απόφαση αυτή θα μπορούσε να τεθεί φραγμός στην πρακτική πολλών μεγάλων εταιριών στην Αμερική, να “πουλάνε” την επωνυμία τους και την καλή τους φήμη αντί μισθού σε, ουσιαστικά, full time υπαλλήλους τους. Ταυτόχρονα, φαινόμενα επαναλαμβανόμενων περιόδων άμισθης εργασίας, στην ίδια ή σε περισσότερες εταιρίες, λογικά θα εκλείψουν. Παρόλα αυτά, ζήτημα προς εξέταση αποτελεί το θέμα των καθηκόντων και ευθυνών, που νόμιμα ανατίθενται στα πλαίσια τέτοιου είδους συμβάσεων απασχόλησης.

Από την είδηση που αναπαράγουμε προκύπτει, πάντως, ότι η είσοδος στην αγορά εργασίας και η προοπτική μιας καριέρας χρησιμοποιείται δυστυχώς παγκοσμίως ως “καρότο” με σκοπό την εκμετάλλευση.

Την απόφαση που επικαλούμαστε παραπάνω θα βρείτε εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.