Justina.gr και copyright: Guess what, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι!

Την παρούσα ανάρτηση προκάλεσε η χαριτωμένη απόπειρα αναγνώστη του site μας να παρουσιάσει άρθρο μας με αναφορά σε γερμανική δικαστική απόφαση ως δικό του. Δεν περιορίστηκε μάλιστα αυτός σε ανάρτηση στη σελίδα που διαχειρίζεται, αλλά θέλησε, με θράσος αξιοθαύμαστο ομολογουμένως, να τη διαδώσει κιόλας σε άλλες σελίδες… Λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από σχετική μας παραίνεση, το επίμαχο δημοσίευμα έγινε άφαντο. Ο περί ου ο λόγος αναγνώστης συμβαίνει να είναι και συνάδελφος δικηγόρος. Του απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε δεύτερο ενικό, με διάθεση να κλείσει το θέμα εδώ και να μην επαναληφθεί, από τον ίδιο ή άλλον, παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

“Αγαπητέ συνάδελφε,                                                                                                            Μ. Τετάρτη, 27.04.2016

το κοινό του Justina.gr απαρτίζεται από νομικούς και μη. Για το λόγο αυτό, χαιρόμαστε πολύ όταν διαπιστώνουμε ότι οι αναρτήσεις μας διαβάζονται και μάλιστα διαδίδονται ειδικά από συναδέλφους μας. Το μεταφράζουμε ως επιβράβευση, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα, αφού προέρχεται από ανθρώπους που κάτι παραπάνω καταλαβαίνουν για τα θέματά μας. Και πράγματι μας ενθαρρύνει να βλέπουμε, ότι οι άνθρωποι αυτοί διάλεξαν, αντί να μας ανταγωνιστούν αθέμιτα, όπως θα μπορούσαν να κάνουν με διάφορους τρόπους, να μας συστήσουν και σε άλλους με ένα share. Ένα μεγάλο, μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς.

Το site Justina.gr είναι ανοιχτό σε όλους όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν σε ένα νομικό ζήτημα (της επικαιρότητας ή μη) επώνυμα και έχει σεβαστεί μέχρι σήμερα τις εισφορές σε ύλη όλων των συνεργατών του, μόνιμων ή ευκαιριακών, επισημαίνοντας το όνομά τους στα άρθρα τους. Τα άρθρα που δεν φέρουν υπογραφή, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι πρωτότυπα ή δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο ή ότι για άλλο λόγο είναι δυνατή η ελεύθερη χρήση τους χωρίς αναφορά της πηγής τους. Τα άρθρα αυτά έχουν δημιουργό τη διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια του site, τη Justina, η οποία κατά κόσμον και ονοματεπώνυμο έχει και τη δικηγορική ιδιότητα. fyi

Ο λόγος για τον οποίο δεν υπογράφονται τα άρθρα από την παραπάνω δημιουργό τους, είναι διότι αυτή εξακολουθεί να γράφει το 95% των αναρτήσεων του site και θεώρησε αρκετό, αντί να επαναλαμβάνεται, να φτιάξει σχετικό disclaimer. fyi

Όταν στο μέλλον οι μόνιμοι συνεργάτες μας θα είναι περισσότεροι ή θα εισφέρουν συχνότερα ύλη στο site, θα υπάρξει λόγος η Justina να βάζει την υπογραφή της στα άρθρα που εισφέρει αυτή η ίδια. Ακριβώς όμως επειδή αναγνωρίζουμε ότι η ίδια η ύπαρξη του Justina.gr αποτελεί αποτέλεσμα της υποστήριξης, από διαφορετικό μετερίζι κάθε φορά, πολλών ανθρώπων, όπως βλέπεις συνάδελφε, έχουμε ήδη αντικαταστήσει το «Εγώ» με το «Εμείς».

Εμείς. λοιπόν, θεωρούμε ανεπίτρεπτο, ειδικά από δικηγόρο, να αντιγράφει αυτολεξεί σχεδόν κείμενο ή τίτλο άρθρου μας και να κάνει αναρτήσεις χωρίς να μας αναφέρει ως πηγή του. Το «σχεδόν» μπήκε μόνον, γιατί δεν είμαστε βέβαιοι ότι έκανες απλά, χοντροκομμένα και ανενδοίαστα copy paste. Και μας υποχρεώνεις και σε δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ θα μπορούσες να απαντήσεις σε προσωπικό μας μήνυμα στο facebook.

Αν θέλεις, τίμησέ μας κι εσύ, δίνοντας ένα πρωτότυπο, επώνυμο άρθρο σου προς δημοσίευση στο site μας. Στο μεταξύ, όμως, σεβάσου τον κόπο μας και το χρόνο που κλέβουμε από τις δουλειές και τις οικογένειές μας για να υπάρχει η ύλη που διαβάζεις στο Justina.gr.

Καλό Πάσχα συνάδελφε! Με υγεία!”

 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.