Ένα θεατρικό εργαστήρι μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινίασε τον Νοέμβριο του 2016 μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα σε συνεργασία με το Κ.Κ. Κορυδαλλού και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δημιούργησε το 1ο Θεατρικό Εργαστήριο το οποίο  είχε ερευνητικό χαρακτήρα με  συμμετέχοντες από όλες τις πτέρυγες της φυλακής Κορυδαλλού.

Το Εργαστήριο ξεκίνησε τον Νοέμβριο με 20 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν μια σειρά συναντήσεων που περιλάμβαναν πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση με θέμα τις βασικές αρχές της υποκριτικής τέχνης – μια μελέτη στους μηχανισμούς λειτουργίας του ηθοποιού- καθώς, επίσης, την ανάγνωση και τη δραματουργική ανάλυση θεατρικών έργων του Σαίξπηρ. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, τα οποία παρουσίασαν στην ομάδα καταθέτοντας τις δικές τους δραματολογικές και κοινωνικές προσεγγίσεις πάνω στα έργα.

Τον Ιανουάριο του 2017 η ομάδα ξεκίνησε πρόβες για το ανέβασμα του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ «Τρικυμία», στο οποίο εντάχθηκε και η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Ασημίνα Αναστασοπούλου. Ύστερα από έρευνα και δραματουργικές  αναλύσεις, τη διασκευή του κειμένου ανέλαβαν οι συμμετέχοντες εστιάζοντας στη διατήρηση του ποιητικού λόγου και την ενοποίησή του με τη καθημερινή γλώσσα που χρησιμοποιείται στις φυλακές.

Τον Απρίλιο του 2017 η δράση αυτή πλαισιώθηκε από το μουσικό εργαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι συμμετέχοντες του μουσικού εργαστηρίου συνεργάστηκαν με το Θεατρικό Εργαστήριο και έγραψαν τις δικές τους συνθέσεις υπό την καθοδήγηση των συντονιστών του εργαστηρίου: Μ.Χ. Παπαδόπουλου και Άντης Σκορδή.

Στις 21 Ιουνίου 2017 και, ύστερα από 8 μήνες προετοιμασίας και θεατρικής σπουδής, το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του και οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε μια μοναδική θεατρική παράσταση μέσα στις φυλακές. Στη θεατρική ομάδα συμμετείχαν είκοσι κρατούμενοι. Πηγή: ert.gr

Διαβάστε εδώ μια κριτική για την παράσταση.

Επιτέλους, δράσεις επανένταξης…

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.