Facebook: κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών

Προκαταρκτική εξέταση για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης διενεργεί το Bundeskartellamt στη Γερμανία εις βάρος του Facebook, για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρία για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών της κατά τη χρήση τρίτων ιστοτόπων, δικής της ιδιοκτησίας ή ξένων.

Κατά το τρέχον στάδιο της διαδικασίας, η αρχή έχει καταλήξει ότι το Facebook κατέχει δεσπόζουσα θέση στη γερμανική αγορά κοινωνικών δικτύων. Εχει δε την άποψη, ότι το Facebook καταχράται αυτήν την δεσπόζουσα θέση εξαρτώντας τη χρήση του κοινωνικού του δικτύου από το να του επιτρέπεται να συγκεντρώνει απεριόριστα κάθε είδους δεδομένα που παράγονται με τη χρήση ιστοτόπων τρίτων και να τα συγχωνεύει με το λογαριασμό του χρήστη στο Facebook. Αυτές οι τοποθεσίες τρίτων περιλαμβάνουν, πρώτον, τις υπηρεσίες που ανήκουν στο Facebook, όπως το WhatsApp ή το Instagram και, δεύτερον, τους ιστότοπους και τις εφαρμογές άλλων φορέων με ενσωματωμένα Facebook Plugins.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Bundeskartellamt, οι όροι χρήσης του Facebook είναι ασυμβίβαστοι, τουλάχιστον όσον αφορά αυτήν την πτυχή τους, με τις διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων εις βάρος των χρηστών του. Λόγω της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας, δεν μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι οι χρήστες συγκατατίθενται ουσιαστικά σε αυτή τη μορφή συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.

Πληροφορίες για τα πορίσματα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην υπόθεση αυτή μέχρι σήμερα μπορείτε να βρείτε εδώ στα Αγγλικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά τη γνώμη μας ιδίως το θέμα πώς η αρχή ανταγωνισμού θεμελιώνει την αρμοδιότητά της να διερευνήσει την παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων από την εν λόγω εταιρία κοινωνικής δικτύωσης. 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.