Πρώτες αντιδράσεις στο τροποποιημένο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. περί μεταλλαγμένων

Όπως έχουμε εκτενώς αναπτύξει σε προηγούμενο άρθρο μας, στις αρχές του 2015 υπερψηφίστηκε πρόταση Κανονισμού, που τροποποιεί το νομοθετικό καθεστώς σε σχέση με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ε.Ε. Συνοπτικά, στα κράτη μέλη δίνεται ένα δικαίωμα opt-out ως προς επιτρεπτό της καλλιέργειας μεταλλαγμένων οργανισμών στο έδαφός τους. Οι λόγοι δε, που αυτά μπορούν να επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση, ξεπερνούν τα στενά όρια της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και μπορεί να είναι αμιγώς οικονομικοί.

Οι απόψεις για τον πιθανό αντίκτυπο των παραπάνω εξελίξεων στην αγορά των μεταλλαγμένων διίστανται. Υποστηρίχθηκε ότι το καταρχήν επιτρεπτό της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ε.Ε. και η διακριτική ευχέρεια, που παρέχεται στα κράτη μέλη, να την απαγορεύσουν ειδικά στην επικράτειά τους, μπορεί να προκαλέσουν τόσο τον περιορισμό, όσο και την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη.

Οι πρώτες αντιδράσεις στη νέα τάξη πραγμάτων εκ μέρους των κρατών μελών διαψεύδουν, πάντως, τους κακούς οιωνούς. Διαβάζουμε, συγκεκριμένα, ότι η Σκοτία διάλεξε να προβεί σε opt-out σε σχέση με τα μεταλλαγμένα, ενώ την απαγόρευση της καλλιέργειάς τους έχει προαναγγείλει και η Ουγγαρία. Εντελώς πρόσφατα η Λετονία, αλλά και η χώρα μας, αρνήθηκαν την πρόταση της εταιρίας Monsanto να καλλιεργήσει στα εδάφη τους τους μεταλλαγμένους καρπούς που διακινεί.

Ίσως τελικά οι εθνικές έννομες τάξεις να είναι αρκετά ώριμες ώστε, αντί να καταχραστούν το νέο νομικό πλαίσιο, θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία στο βωμό οικονομικών συμφερόντων, να το αξιοποιήσουν για να μπλοκάρουν την εξάπλωση γενετικά τροποποιημένων τροφών στην Εσωτερική Αγορά. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας κρατάμε ενήμερους.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.