Ρύθμιση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Ε.Ε. v. Η.Π.Α. σημειώσατε 1.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος, πλην όμως παραμένει αβέβαιο κατά πόσο τα ίδια εμφανίζουν παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, προς το παρόν στις Η.Π.Α. το μάρκετινγκ των εν λόγω προϊόντων παραμένει ανέλεγκτο, ακόμα και προς τις πλέον ευαίσθητες κατηγορίες καταναλωτών, όπως είναι οι ανήλικοι. Αυτό καταγγέλλει πρόσφατο άρθρο των New York Times που θα βρείτε εδώ, επισημαίνοντας την ανάγκη επέμβασης του νομοθέτη.

Στην Ε.Ε., από την άλλη, από το Μάιο του 2014 ισχύει η αναθεωρητική Οδηγία 2014/40/ΕΕ για τα προϊόντα καπνού, με εκτενή, ειδική αναφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αν και τα θέματα των επιτρεπόμενων γεύσεων, του ηλικιακού ορίου για την νόμιμη κατανάλωση και της διαφήμισης εντός των εθνικών συνόρων για τέτοιου είδους προϊόντα παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, εναρμονίζονται αντίθετα τα ζητήματα της διασυνοριακής διαφήμισης και της συσκευασίας τους. Στην τελευταία θα αναγράφονται, κατά το πρότυπο των παραδοσιακών προϊόντων καπνού, προειδοποιήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, καθώς και οδηγίες για την ασφαλή και ορθολογική χρήση αυτών. Επίσης, λαμβάνονται μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης ηλεκτρονικών τσιγάρων, με τη θέσπιση υποχρέωσης να υποβάλλεται αναφορά στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για κάθε νέο προϊόν αυτής της κατηγορίας, που εμφανίζεται στην αγορά. Η αναφορά θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παραγωγού και τα συστατικά των εν λόγω προϊόντων, ιδίως δε τα ποσοστά νικοτίνης που περιέχουν, καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία της παραγωγής τους. Ταυτόχρονα, ο παραγωγός θα υποβάλλει δήλωση πλήρους ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων του.

Όπως έχουμε σχολιάσει και στο παρελθόν, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. σε νομοθετικό επίπεδο επιδεικνύει αντανακλαστικά, που στην άλλη όχθη του Ατλαντικού προκαλούν εντύπωση και αμηχανία.

Η ενασχόληση με το θέμα της ρύθμισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων μας παρακινεί, τέλος, να θέσουμε υπόψη σας πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύγχρονη αντιμετώπιση του καπνίσματος και των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους Ευρωπαίους πολίτες. Τη μελέτη αυτή θα βρείτε εδώ, ενώ στον σύνδεσμο που ακολουθεί, εμφανίζονται στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα ειδικότερα για τη χώρα μας. []

KURZSICHTICH mini

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.