Νέα από το μέτωπο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών #1

Η αλλαγή του έτους έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κύκλους των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και των δικηγόρων που ασχολούνται με το “Νόμο Κατσέλη”, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο Ν. 3869/2010. Κι αυτό γιατί με τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις από 1-1-2016 αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με τη διάσωση της πρώτης κατοικίας και υποτίθεται ότι γίνεται αυστηρότερο. Ως εκ τούτου, λαμβάνει χώρα ένας αγώνας δρόμου, ώστε να κατατεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, τρέχει η προθεσμία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2016 για τις επικαιροποιήσεις των ήδη κατατεθειμένων φακέλων, που έχουν περάσει μέχρι και από το στάδιο της προσωρινής διαταγής. Οι τράπεζες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα εκκρεμή αιτήματα για έκδοση καταστάσεων οφειλών και χορήγηση αντιγράφων συμβάσεων, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις περί απαιτούμενων δικαιολογητικών.  Τα τελευταία, παρεμπιπτόντως, έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις παλαιές ρυθμίσεις σε τέτοιο βαθμό, που η προετοιμασία του φακέλου για την υποβολή της αίτησης καταντά … περιπετειώδης. Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως σημειώθηκαν κάποιες θετικές εξελίξεις για τους υπερχρεωμένους, που αξίζει να αναφέρουμε. Καταρχάς:

Εκδόθηκε απόφαση από το ΣτΕ που διατάσσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προς τα κάτω, αναδρομικά από Μάιο του 2015. Σύμφωνα με το Ν. 1249/1982, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αναθεωρούνται ανά διετία. Παρόλα αυτά, από το 2007 μέχρι σήμερα οι αντικειμενικές έχουν παραμείνει ίδιες, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει βιώσει έντονη οικονομική κρίση, που μείωσε τις εμπορικές αξίες των ακινήτων σε επίπεδα πολύ χαμηλά.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ θα επιτρέψει προσφυγές για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ που υπολογίστηκε με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Παράλληλα, όμως, στα πλαίσια του Ν. 3869/2010 θα επιφέρει ρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Διότι ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης που καλείται να πληρώσει το 80% της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού του για να το σώσει από την αναγκαστική εκποίηση, θα μπορεί πια να υπολογίζει το αντίστοιχο ποσό βάσει της τρέχουσας αξίας του ακινήτου και όχι βάσει ιδεατών ποσών που σήμερα φαντάζουν αστρονομικά.

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

#Συνέχεια περί των θετικών εξελίξεων στα πλαίσια του Ν. 3869/2010 σε επόμενη ανάρτηση.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.