Έλεγχοι και κατασχέσεις παραποιημένων προϊόντων από ΣΔΟΕ

Δελτίο τύπου ΣΔΟΕ

Η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., της διασφάλισης της υγείας των πολιτών και της προστασίας των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, κατάφερε νέα σοβαρά πλήγματα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων  προϊόντων.

Ειδικότερα, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο, στην Κω και στη Ζάκυνθο :

  •   Κατέσχεσαν – σε επιχείρηση στη Ρόδο – εμπορεύματα (περισσότερα από 71.500  τεμάχια), με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, υποδήματα  κ.λ.π.).  Η εν λόγω ποσότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει κατασχεθεί από διωκτική υπηρεσία. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η καταγραφή – κατάσχεση ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας  έναρξης του ελέγχου και απαιτήθηκαν δύο τεράστια  φορτηγά οχήματα  για να μεταφερθούν τα κατασχεθέντα στην Αθήνα και να οδηγηθούν σε καταστροφή.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους ελεγκτές, η επιμέλεια με την οποία είχαν αποθηκευτεί τα παραποιημένα προϊόντα. Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα αποθηκευτικό χώρο «λαβύρινθο», καθόσον υπήρχαν διάφοροι επιμέρους χώροι, οι είσοδοι των οποίων ήταν επιμελώς καλυμμένες  πίσω από ντουλάπες – ράφια που μετακινούνταν με μηχανικό τρόπο. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε διεθνές κύκλωμα λαθραίας εισαγωγής – μέσω ελληνικών επιχειρήσεων – παραποιημένων προϊόντων από Τουρκία. Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ανεπίσημων στοιχείων και τιμολογίων εισαγωγής, 2 Η/Υ και ένα tablet, προς  επεξεργασία  και αξιοποίηση. Συνελήφθη ένας Έλληνας υπήκοος.  Διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη τρία άτομα. Ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή υπαλλήλων του Τελωνείου Ρόδου και της Αστυνομίας.
  • Εντόπισαν, σε επιχείρηση εισαγωγής τουριστικών ειδών στην Κω, εργαστήριο επικόλλησης πλαστών σταμπών και ετικετών – σημάτων επώνυμων εταιρειών, καθώς και τοποθέτησης πλαστών μεταλλικών σημάτων. Κατασχέθηκαν περισσότερες από 3.000 πλαστές στάμπες και 800 μεταλλικά σήματα επωνύμων εταιριών, καθώς και τα αντίστοιχα μηχανήματα. Περαιτέρω, στις αποθήκες της επιχείρησης, κατασχέθηκαν εμπορεύματα – περισσότερα από 7.500  τεμάχια  – με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, γυαλιά ηλίου, πορτοφόλια, ρολόγια, υποδήματα, αρώματα – καλλυντικά κ.λ.π.) . Συνελήφθη ένας Έλληνας υπήκοος και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέως Κω. Ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών υπαλλήλων.
  • Κατέσχεσαν, σε παράλληλους ελέγχους που διενεργήθηκαν  σε δύο καταστήματα εμπορίας τουριστικών ειδών, ιδιοκτησίας συγγενούς του ως άνω ελεγχόμενου, εμπορεύματα – περισσότερα από 1.500  τεμάχια – με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (τσάντες, υποδήματα, πορτοφόλια κ.λ.π.). Συνελήφθη ένας Έλληνας υπήκοος και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέως Κω. Ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών υπαλλήλων.
  • Στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις της Κω κατασχέθηκε πλήθος στοιχείων (σημειώσεις, κάρτες, πελατολόγιο κ.λ.π.) από τα οποία προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με εμπόρους που διακινούν στην Ελλάδα απομιμητικά προϊόντα κινεζικής προέλευσης.

    • Κατέσχεσαν, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Ζάκυνθο,  σε τρία καταστήματα εμπορίας τουριστικών ειδών και σε δύο εισαγωγικές επιχειρήσεις, εμπορεύματα – περισσότερα από 6.000  τεμάχια – με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, υποδήματα κ.λ.π.), για τα οποία δεν επιδείχθηκαν σχετικά παραστατικά εισαγωγής και εμπορίας. Τα εμπορεύματα  μεταφέρθηκαν στην Αθήνα όπου και κατεστράφησαν. Ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή υπαλλήλων του Τελωνείου Ζακύνθου.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.