Ανακινείται το ζήτημα του copyright στο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Η Άννα Φρανκ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά θύματα του ολοκαυτώματος κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μικρή Άννα, ανάμεσα στις χιλιάδες των νεκρών, έμεινε στην ιστορία χάρη σε ένα ημερολόγιο που έγραφε μεταξύ 1942 και 1944, το οποίο μετά το θάνατό της εξέδωσε ο πατέρας της Otto Frank. Η Άννα απεβίωσε το 1945, επομένως, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, η πνευματική ιδιοκτησία επί του παραπάνω έργου της λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πράγματι, η πνευματική ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο διαρκεί για 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού του. Μετά την παρέλευση των 70 ετών το έργο αυτό καθίσταται «κοινό κτήμα», όπως π.χ. συμβαίνει με τα παραδοσιακά τραγούδια και τις κλασσικές συνθέσεις. Σε περίπτωση που το έργο έχει περισσότερους από έναν δημιουργούς, η προστασία διαρκεί 70 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου αποβιώσαντος.

Το Ελβετικό ίδρυμα που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα επί του Ημερολογίου της Άννας Φράνκ, υποστηρίζει τώρα ότι ο πατέρας της Άννας δεν υπήρξε μόνο εκδότης, αλλά και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου μαζί με την κόρη του. Εφόσον, επομένως, το κρίσιμο έργο έχει περισσότερους του ενός δημιουργούς, το copyright διαρκεί 70 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου από αυτούς. Εν προκειμένω, λοιπόν, η προστασία θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι το 2050, καθότι ο Ότο Φρανκ πέθανε το 1980. Η ανακίνηση του θέματος έχει προφανή σκοπό να εξασφαλιστεί, ότι για τις επόμενες δεκαετίες θα εξακολουθήσει να μην είναι δυνατή η έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου χωρίς την άδεια και αποζημίωση του ιδρύματος. Είναι μάλιστα γεγονός ότι πολλοί εποφθαλμιούν τα πνευματικά δικαιώματα στα γραπτά της Άννας Φρανκ, με κύριο ανταγωνιστή τον οργανισμό που διαχειρίζεται το Μουσείο-Σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ.

Πάντως, η μεθόδευση που δρομολογείται από το Ελβετικό ίδρυμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους νομικούς κύκλους της Ευρώπης και θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε σε τι δικαστικές διαμάχες θα οδηγήσει. Διαβάστε περισσότερα για την παραπάνω είδηση εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.