Ημέρα της Ευρώπης 2015

Στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο η Ευρώπη γιορτάζει. Η επέτειος καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για τη Διακήρυξη Σουμάν, που θεμελίωσε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Πιο αναλυτικά, στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν (Robert Schuman) υπέβαλε μια πρόταση για κοινή διαχείριση από τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία των βιομηχανιών του άνθρακα και του χάλυβα. Η πρόταση, γνωστή ως Διακήρυξη Σουμάν, περιέγραφε το σχέδιο ως “το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία”. Η πρόταση οδήγησε στο σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) από τη Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. Η Κοινότητα ιδρύθηκε με τη Συνθήκη των Παρισίων στις 23 Ιουλίου 1952 και θεωρείται η απαρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν τις πόρτες στο κοινό και προσφέρουν ξεναγήσεις και ενημερωτικό υλικό. Σε όλα δε τα κράτη μέλη διοργανώνονται εκδηλώσεις, προς προβληματισμό σε σχέση με το Κοινοτικό κεκτημένο και το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη διάδοση των αξιών και των μηνυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ημέρα Ευρώπης

Μια εκδήλωση που αναδεικνύει τα ακαδημαϊκά οφέλη της Ενωμένης Ευρώπης λαμβάνει χώρα από χθες το πρωί στην Αθήνα. Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και ειδικά ο Τομέας Δικαίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Reto Hilty, διοργάνωσε και διεξάγει σεμινάριο, στο υπέροχο κτήριο του Παλιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα, σχετικά με τη βιομηχανική και πνευματική ιδιοκτησία, το δίκαιο των συμβάσεων και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Στη διοργάνωση συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες Καθηγητές, ενώ Έλληνες υποψήφιοι διδάκτορες, μεταξύ των οποίων και η Justina, είχαν την ευκαιρία να παρέμβουν – συμπτωματικά ή συμβολικά σήμερα, 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης –  παρουσιάζοντας τις διδακτορικές διατριβές τους. Η συζήτηση γύρω από όλα τα εξεταζόμενα ζητήματα υπήρξε ζωηρή και η ανταλλαγή απόψεων γόνιμη.

EU_Flag

Πιστεύουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η Ε.Ε. είναι η ελεύθερη κυκλοφορία γνώσης και επιστήμης. Κανένας περιχαρακωμένος λαός δεν προόδευσε ποτέ και το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει εξωστρεφής, παρά την οικονομική κρίση.

Και του χρόνου, Ευρώπη!

KURZSICHTICH mini 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.