Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σκοπός της επετείου είναι η ανάδειξη της παγκόσμιας διάστασης του προβλήματος, η ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση δράσεων για την αντιμετώπισή του.

Η βία κατά των γυναικών εκδηλώνεται με την προσβολή της σωματικής τους ακεραιότητας, της γενετήσιας ελευθερίας τους και της ψυχικής και κοινωνικής τους υπόστασης. Τέτοιες συμπεριφορές καταγράφονται όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες, αλλά και σε χώρες που υποτίθεται ότι έχουν κατοχυρώσει και προασπίζουν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, παρά τη συστηματική κινητοποίηση Οργανώσεων, διεθνών Οργανισμών και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, τα στατιστικά στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά. Ενδεικτικά, μία στις τέσσερις γυναίκες πέφτει θύμα βίας κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ το 30% των γυναικών σε σχέση δηλώνουν ότι τους έχει ασκηθεί κάποια μορφή βίας από τον σύντροφό τους. Στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων συμβάλλει αναντίρρητα το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, καθώς και η δημιουργία δομών για την καταγγελία τους. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων βίας δεν αποκαλύπτονται ποτέ από φόβο ή για κοινωνικούς λόγους.

βία κατά γυναικών

Σχετικά, είναι ευκαιρία να αναφερθεί το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών σε τρίτες χώρες 2016-2020, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο 2016. Ένας από τους πυλώνες του Σχεδίου σχετίζεται με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα προβλέπει την παρεμπόδιση σύναψης μη ηθελημένων γάμων, την πρόσβαση σε δομές περίθαλψης και προστασίας και την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Διαβάστε το σχετικό Έγγραφο Εργασίας της Επιτροπής εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.