Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς 2014

Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις οδυνηρές συνέπειες της αδιαφάνειας και διαπλοκής σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, παιδεία, δικαιοσύνη, εργασία κλπ.

Η σημερινή επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να ανατρέξουμε στα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας σε σχέση με τις αντιλήψεις περί διαφθοράς παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις μετρήσεις για το 2014, η χώρα μας βρίσκεται στην 69η θέση μεταξύ 174 χωρών, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σενεγάλη και τη Ζουαζηλάνδη. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Δανία, θεωρούμενη έτσι ως η πλέον αδιάφθορη πολιτεία στον κόσμο, ενώ την τελευταία η Σομαλία. Άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, εμφανίζουν επίσης χαμηλά ποσοστά διαφθοράς, ενώ και η χώρα μας φαίνεται να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα ποσοστά της το 2012.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ο νεποτισμός, η αδιαφάνεια και η παραοικονομία κυριάρχησαν για δεκαετίες και έφτασαν να θεωρούνται ίδιον του κράτους και της ίδιας της κουλτούρας μας. Οι πληγές της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα ανοιχτές και το μέλλον του λαού μας παραμένει αβέβαιο. Η σημερινή επέτειος θα πρέπει, λοιπόν, ειδικά στη χώρα μας να δώσει έναυσμα σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών, τόσο για την υπονόμευση των θεσμών που προκαλεί η διαφθορά, όσο και για τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση και τιμωρία της. 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.