Σάντρα Ντέι Ο’Κόννορ: μια γυναίκα θρύλος στη δύση του άστρου της

Η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, διακεκριμένη Νομικός με έντονη κοινωνική δράση και προσφορά, ανακοινώνει την αποχώρησή της από τον δημόσιο βίο λόγω προβλημάτων υγείας.

Η Sandra Day O’Connor γεννήθηκε το 1930 και είναι σήμερα 88 ετών. Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από την Κυβέρνηση Ρίγκαν το 1981 και συνταξιοδοτήθηκε το 2006. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικαστής στο εν λόγω δικαιοδοτικό όργανο, το οποίο είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενο και μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει σε αυτό μόνον τέσσερεις γυναίκες. Μετά την συνταξιοδότησή της η Ο’ Κόννορ δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Αμερικής και στα 80 της χρόνια, προ οκταετίας δηλ., δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής του Πολίτη (iCivics), που σκοπό έχει να βελτιστοποιήσει τη διδασκαλία από τους παιδαγωγούς και να διευκολύνει την κατανόηση από παιδιά και εφήβους των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και της λειτουργίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Ο’ Κόννορ ανακοίνωσε πρόσφατα την εγκατάλειψη της δημόσιας δράσης της, επειδή διαγνώστηκε με άνοια σε πρώιμο στάδιο. Διαβάστε για αυτήν αναλυτικά, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.